Beste Tweede Kamer: geef de bevolking een echt cadeau, en geen voordeeltje van een paar euro

Beeld de Volkskrant

Hij komt voor pijn in zijn voet maar we praten ook over zijn rookgedrag. Ik vraag vaak tussen neus en lippen door of mensen een beetje gezond leven, of ze roken, te veel drinken en of ze wel eens uit de auto komen. 'Eigenlijk wil ik er vanaf. Het is niet lekker meer en ik doe het al vanaf mijn 13de, da's 21 jaar en wel lang genoeg.' Een bijna gemotiveerde stopper, daar ben ik dol op.

'Je kunt jezelf geen groter cadeautje doen dan te stoppen met roken', zo probeer ik hem verder te motiveren. Hij hapt als ik voorstel om deze keer een serieuze stoppoging te wagen bij mijn praktijkondersteuner. Die begeleidt zo'n stopper met gesprekken en soms met pillen en nicotinepleisters. Bijna 40 procent zegt na een jaar van zijn tabaksverslaving genezen te zijn. Dat lijkt niet veel, maar we investeren veel geld in ziekten met een veel lager slagingspercentage: het eindstadium van een rokend leven met longkanker behandelen bijvoorbeeld. Drie maanden en zeven contacten later is hij gestopt en apetrots.

Toch is hij een beetje boos. We hebben vergeten te vertellen dat de 90 euro die wij bij zijn ziektekostenverzekering declareren van zijn eigen risico afgaan. Hij begrijpt daar niets van en ik ook niet. Als ik naar het servicepunt van VGZ, zijn verzekeraar, bel om te horen waarom dat zo is, kom ik niet verder. Zorginkopers kunnen pas na vijf dagen antwoorden, omdat ze het veel te druk hebben volgens de telefoonmevrouw. Dus bel ik de persvoorlichter, die vervolgens zegt dat verzekeraars gewoon VWS-beleid volgen en er geen eigen mening over hebben. Later belt hij terug met de boodschap dat er intern net besloten is dat vanaf 2018 het stoppen niet meer binnen het eigen risico valt.

Huisartsenzorg valt buiten het eigen risico, maar de minister heeft ooit besloten dat stoppen met roken zelf betaald moet worden. Bij VWS hebben ze gewoon gerekend dat die 90 euro maar 15 pakjes sigaretten zijn, dus dat een stevige roker dat er in twee weken al uit heeft. Het is een teken dat de overheid en verzekeraars uitsluitend economisch naar tabaksverslaving kijken. Volgens economen kost roken de maatschappij elk jaar 35,3 miljard euro. Omdat er accijnsinkomsten zijn, rokers sneller doodgaan en niet-rokers langer dure zorg nodig hebben, houden kosten en baten elkaar ongeveer in evenwicht. Geen business case voor stoppen heet zoiets dan.

De beste preventie van roken is het heel duur maken van een pakje sigaretten: er is een rechtstreeks verband tussen die prijs en het percentage rokende volwassenen. De prijs moet ook in Nederland naar 29 euro net als ze in Australië van plan zijn. Als de Tweede Kamer dat nou eens zou aannemen in plaats van onzinnige voorstellen over bevriezen van eigen risico. Met een stevig antirookbeleid geven ze de bevolking een echt cadeautje, namelijk gezondheid, en niet een voordeeltje van een paar euro.

Reageren? j.zaat@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden