'Beslissing Hof is bom onder gebruik Amerikaanse cloud'

Het Europees Hof van Justitie heeft 'een bom gelegd onder het gebruik van de Amerikaanse cloud'. Dat zegt internetjurist Arnoud Engelfriet tegenover ANP. 'Straks is het misschien einde oefening. En dat zou een behoorlijke economische klap geven'.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

Engelfriet reageert op de beslissing van het Europees Hof van Justitie, dat dinsdag bepaalde dat bedrijven niet zomaar de gegevens van Europese burgers mogen opslaan op servers in de VS, omdat de Europese data onvoldoende beveiligd zijn.

Engelfriet: 'De rechters zeggen nu dat het nooit had mogen worden besloten. Persoonsgegevens mogen alleen naar een land buiten de Europese Unie als de privacywet daar net zo sterk is als hier. De VS hebben zo'n wet helemaal niet. Technisch gezien zijn ze vergelijkbaar met Noord-Korea.'

Doordat Amerika geen privacywet heeft, 'mag justitie binnenkomen, met zijn schoenen door de servers lopen en gegevens meenemen. Ze gaan niet aan Nederland vragen om informatie te geven en het kan ze niet schelen wat de Nederlandse rechter daarvan vindt.'

null Beeld afp
Beeld afp

Facebook

De beslissing van het Hof komt voort uit een zaak die was aangespannen tegen Facebook. Lees hier meer.

Nieuw en veilig raamwerk

De Europese Unie blijft met de Verenigde Staten samenwerken om de overdracht van privégegevens van Europese burgers veiliger te maken. Dat heeft eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans dinsdag gezegd. 'Burgers verwachten waarborgen en bedrijven hebben rechtszekerheid nodig, reageert Timmermans dinsdag op de beslissing van het Hof. 'In het licht van dat besluit zullen we doorgaan met werken aan een nieuw en veilig raamwerk voor de overdracht van gegevens over de Atlantische oceaan.'

Volgens Timmermans is de uitspraak van het Hof een steun in de rug voor het project. Hij zei snel met richtlijnen te zullen komen voor de nationale autoriteiten, zoals het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens, over hoe om te gaan met de uitspraak.

Frans Timmermans Beeld epa
Frans TimmermansBeeld epa

Snowden

Ook de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden juicht de beslissing van het Hof toe. 'Dit is de tweede keer in twee jaar dat Europeanen hun digitale rechten verdelen. Bedankt Europa', schrijft hij op Twitter.

Snowden feliciteert verder de Oostenrijkse student en activist Max Schrems, die de zaak in 2013 aanhangig maakte. Na de onthullingen van Snowden, waaruit bleek dat Amerikaanse geheime diensten op grote schaal het internet 'afluisteren', stapte hij naar het hooggerechtshof in Dublin om een privacyzaak tegen Facebook aan te spannen. Duizenden Europeanen, onder wie honderden Nederlanders, sloten zich bij hem aan. 'Je hebt de wereld ten goede veranderd', aldus Snowden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden