Beschadigde nier kan prima als donororgaan dienen

Beschadigde nieren kunnen vaak prima als donororgaan dienen. Dat schrijven onderzoekers van Yale in American Journal of Transplantation. Op dit moment keuren artsen beschadigde nieren van zieke donoren vaak af voor transplantatie, uit angst voor slechte prestaties.

Donornier Beeld Frank Muller/www.zorginbeeld.nl

De resultaten bieden hoop voor patiënten die wachten op een donornier. In Nederland bedraagt de wachttijd vier jaar. Zo'n 6.500 patiënten zijn hierdoor genoodzaakt om hun bloed drie keer per week te laten zuiveren met een dialyseapparaat. Ondanks de dialyse overlijden elk jaar ruim duizend nierpatiënten, terwijl transplantatie uitkomst kan bieden.

Extra dialyse

Momenteel noemen onderzoekers een donornier beschadigd wanneer hij meer dan een kwart van het bloed ongefilterd doorlaat. Zo'n beschadigde nier - is de heersende mening - zou alleen maar verder aftakelen, zodat de patiënt er uiteindelijk niet mee opschiet. Uit de nieuwe studie blijkt echter dat zes maanden na de inbreng van een beschadigde nier, deze met extra dialyse weer gezond kan worden. Dat zagen onderzoekers van Yale door 1632 donornieren te onderzoeken; het grootste onderzoek in zijn soort. Soepeler omgaan met het transplanteren van beschadigde nieren zou de wachtlijst voor donornieren flink inkorten, stellen de Amerikaanse onderzoekers.

Donornieren komen vooral van jonge mensen die bijvoorbeeld overlijden bij een verkeersongeval. Door de lichamelijke stress van het ongeluk kunnen de nieren dan beschadigen.

Een opvallende ontdekking is dat die beschadigde nieren met extra dialyse na zes maanden vaak weer flink opknappen. Sterker nog, hun conditie is na een half jaar beter dan die van aanvankelijk onbeschadigde nieren met dezelfde nazorg. Isaac Hall, hoofdonderzoeker, geeft als mogelijke verklaring dat de nier mechanismen in werking zet om nieuwe beschadiging te voorkomen. Een gezonde nier heeft deze mechanismen niet, waardoor hij een transplantatie moeilijker overleeft.

Vermoedens

Michiel Betjes, hoofd van de afdeling nefrologie aan het Erasmus MC, is blij met het onderzoek. 'Er waren al langer vermoedens over de bruikbaarheid van beschadigde nieren, maar dat was gebaseerd op individuele gevallen. Nu is het eindelijk met een grote studie hard gemaakt.' Volgens Betjes is het een kwalitatief goed onderzoek, dat de verschillende meningen hierover zal doen afnemen.

Nefroloog Arjan van Zuilen (UMC Utrecht) denkt echter dat dit onderzoek voor Amerika relevanter is dan voor Nederland. 'Wij zijn al langer dan de artsen in de Verenigde Staten op zoek naar strategieën om het donorpotentieel te optimaliseren. Daarbij accepteren wij dus al donoren waar men in de VS nog de wenkbrauwen over fronst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden