Bergsport wordt steeds gevaarlijker

Wen maar aan al die klimdoden: klimaatverandering maakt de bergsport nóg gevaarlijker.

null Beeld afp
Beeld afp

Donderdag: een Nepalese sherpa. Vrijdag: de Nederlander Eric Arnold. Zaterdag: een 34-jarige Australische. Zondag: een Indiër. De Mount Everest eist opvallend veel doden de laatste tijd. Hoogteziekte is een bekend gevaar; zuurstofgebrek leidt bij klimmers tot vermoeidheid, misselijkheid, duizelingen, en soms zelfs tot levensgevaarlijke vochtophopingen in longen en hersenen.

Maar er is meer aan de hand op de 8.848 meter hoge berg. De piek dreigt namelijk ten onder te gaan aan zijn eigen populariteit. Duizenden maakten de klim inmiddels al, onder wie een 13-jarige, een 80-jarige en een vrouw zonder onderbeen. Het is er soms zo druk dat klimmers bij nauwe passages op grote hoogte op elkaar moeten wachten, waardoor je nog langer in die ijle lucht verkeert. Ang Sherang van de Nepal Mountaineering Association zei deze week tegen Associated Press dat dit ook bij de recente doden weer mis ging. 'Deze ramp is door mensen veroorzaakt.'

Over menselijke rampen gesproken: al die broeikasgassen die we met elkaar de lucht inpompen, doen de bergsport ook geen goed. Arnaud Temme van Wageningen Universiteit vergeleek bijna anderhalve eeuw aan Alpengidsen met klimroutes. Vanaf zo'n tien jaar geleden worden de klimroutes ineens gevaarlijker, waarschijnlijk door klimaatverandering. Dunne gletsjers hebben meer spleten dan dikke gletsjers. Bovendien kampen grote delen van het voormalige eeuwige ijs nu met temperaturen die regelmatig boven nul komen. Bij dooi spoelt water in spleten van rotsen, dat later bevriest en dan weer uitzet. Scheuren groeien, rotsen breken vaker af. Temme kreeg zelf ook al eens een vallende steen op z'n hoofd - gelukkig droeg hij een helm.

Rond de Mount Everest zijn vergelijkbare zorgen. Deze eeuw kunnen de gletsjers er zomaar met 70 procent krimpen, aldus een berekening van onder meer de Universiteit Utrecht. Apa Sherpa, de Nepalese klimmer die al 21 keer op de top van de Mount Everest stond, zei eens tegen persbureau AFP dat in de loop der jaren veel sneeuw en ijs is veranderd in rots. Gevolg: meer vallende stenen en geglibber met klimijzers op kale rotsen.

Sherpa sluit zelfs niet uit dat Mount Everest de komende jaren 'onbeklimbaar' wordt. Al vrees ik dat zo'n uitspraak het aantal sen­satiezoekers op de berg eerder zal vergroten dan verkleinen. Snel de Everest op, voordat het te laat is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden