'Beperking opwarming aarde niet duur'
De temperatuurstijging door het broeikaseffect kan met relatief weinig geld worden beperkt. Dat is de belangrijkste conclusie van het nieuwste rapport van de klimaatcommissie van de Verenigde Naties (IPCC), dat vrijdagochtend in Bangkok is gepresenteerd....
Om de opwarming onder de 3 graden te houden zou elke wereldburger 60 dollar per jaar moeten betalen. Dat komt neer op 0,6 procent van het bruto mondiaal product (BMP).
Een beperking van de temperatuurstijging tot 2 graden, zoals de Europese Unie wil, kost 300 dollar per aardbewoner, ofwel 3 procent van het BMP. De onzekerheidsmarges zijn wel vrij groot.
De klimaatcommissie van de Verenigde Naties (IPCC) presenteerde vrijdag haar derde rapport dit jaar. In februari concludeerde het IPCC dat de mens een onomkeerbare invloed uitoefent op het klimaat. Het tweede rapport beschreef de gevolgen van klimaatverandering, zoals het uitsterven van planten- en diersoorten en het ontstaan van watertekorten. Nu komt de ‘mitigatie’ aan bod: wat kan de mens doen om de opwarming te beperken?
Energiebesparing blijkt de goedkoopste oplossing en levert, na een aanvankelijke investering, zelfs geld op. Het IPCC denkt dat vooral in huizen en gebouwen makkelijk veel te winnen valt. Isolatie en een lager stroomverbruik zouden de kooldioxide-uitstoot drie maal zo veel kunnen reduceren als zuiniger transport.
Minister Jacqueline Cramer van Milieu reageerde vrijdagochtend tijdens een persconferentie in Den Haag op het rapport . Zij wil meer investeren in windenergie, ook op het land. Ook biomassa en biodiesel zijn speerpunten. Het vorige kabinet-Balkenende had de subsidies voor duurzame energie juist afgeschaft. Het huidige kabinet komt daar nu op terug.
Nieuwe kerncentrales, die nagenoeg CO2-vrije energie produceren, wijst Cramer af. De bestaande centrale in Borssele blijft wel open.
Milieuorganisaties reageren gematigd positief. Klimaatcampagneleider Joris den Blanken van Greenpeace spreekt van een 'belangrijk rapport'. Hij vraagt zich echter af of de daad bij het woord zal worden gevoegd. 'Alle milieuplannen van de Nederlandse regering omtrent de uitstoot van CO2 zijn nutteloos als de geplande kolencentrales erbij komen', aldus Den Blanken.
Directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu is 'blij' dat het IPCC duidelijk maakt dat de klimaatdoelstellingen 'haalbaar en betaalbaar' zijn. Ze vindt echter dat Nederland achterloopt bij de rest van Europa. 'Nederland heeft drie belangrijke punten verkeerd aangepakt: er is weinig gedaan aan energie besparing, gebruik van duurzame energie loopt achter en de overheid heeft veel afgekocht in andere landen.'
Zaterdag in het Volkskrant-katern Kennis: De herkomst van de broeikas