Belgisch Centrum voor Cybersecurity werkt aan 'internetrijbewijs'

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity heeft plannen om een 'internetrijbewijs' voor particulieren en bedrijven in te voeren. Het certificaat moet er onder andere voor zorgen dat jongeren beter op de hoogte zijn van de risico's van internetgebruik.

null Beeld anp
Beeld anp

De Morgen bericht dat er volgens Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity, al wel vergelijkbare initiatieven te vinden zijn, maar dat deze geen structurele oplossing bieden. Hoe het plan precies uitgevoerd gaat worden is nog niet duidelijk, zo moet er nog overleg plaatsvinden de basisscholen, hogescholen en universiteiten. Het zou echter vaststaan dat er een certificaat komt.

Geen 'internetdiploma'

Het is niet de bedoeling dat de plannen de vorm krijgen van een soort 'internetdiploma', dat onlangs werd voorgesteld door de Nederlandse Cyber Security Raad. Zo ver wil De Bruycker niet gaan, laat hij aan de krant weten. Het idee zou wel als inspiratiebron gebruikt zijn.

Het initiatief moet jongeren bewust maken van het feit dat er bepaalde risico's verbonden zijn aan het delen van gegevens via internet. Voor bedrijven zou het certificaat van belang zijn, omdat daarmee naar andere bedrijven toe aangegeven kan worden dat zij te vertrouwen zijn. Ook zouden bedrijven vaak slachtoffer worden van internetcriminaliteit en door het certificaat zouden zij zich bewuster worden van bepaalde risico's.

Lees ook:

In Nederland pleit de Nationale Cyber Security Raad (CSR) ervoor om digitale geletterdheid en digitale veiligheid een vast onderdeel te laten worden in het Nederlandse onderwijssysteem, omdat dit volgens de raad een onderbelicht aspect is in het onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden