Belgen doorgronden hoe Nemo zingt
Clownvissen hebben speciale pezen in de bek, waardoor ze hun onderkaak kunnen gebruiken om geluiden te produceren. Dat hebben onderzoekers van ondermeer de universiteit van Luik ontdekt....
In het tijdschrift Science publiceren Eric Parmentier en collega’s vrijdag over hun onderzoek van de manier waarop clownvissen (Amphiprion clarkii) geluiden maken. Clownvissen (de laatste jaren populair vanwege de Disneyfilm Finding Nemo) zijn bekend om de chirpende en ploppende geluiden die ze maken.
Dat zingen, waarvan in de jaren dertig van de vorige eeuw al opnamen werden gemaakt, speelt een grote rol in het sociale gedrag van de diertjes.
Parmentier bestudeerden drie mannetjes en een vrouwtje tijdens hun zang. Hun geluiden werden opgenomen, er werden met snelle camera’s beeldopnamen gemaakt, en soms ook röntgenbeelden.
Om de rol van de verschillende skeletdelen in en rond de bek te bepalen werden de dieren operatief bewerkt. Uiteindelijk werd sectie uitgevoerd om de anatomie van de vissen in detail te beschrijven.
Volgens de onderzoekers maken de vissen specifieke geluiden met het dichtklappen van de onderkaak, waarbij het tongbeen naar beneden wordt bewogen. De reeksen geluiden ontstaan volgens de onderzoekers doordat tanden van boven- en onderkaak op elkaar klappen.
De onderkaak van de clownvis zit met twee tot nog toe onbekende pezen vast aan het tongbeen. Zonder die pezen produceren de vissen geen geluiden, zo bleek ook bij de proeven.