Belediging koningin: chatters opgepakt

Verbijstering in De Digitale Hofstad, nadat twee gebruikers van de internetsite van hun bed werden gelicht omdat ze het koningshuis hadden beledigd....

Haagse agenten van de afdeling computercriminaliteit arresteerden dinsdagochtend in Maastricht twee mannen vanwege hun uitlatingen op internet over Beatrix, Claus, Máxima en Bernhard. De twee zijn vader (42) en zoon (17); vader mocht 's middags naar huis, zoon moest tot in de avond blijven. Hun computer is in beslag genomen. Burgemeester Deetman van Den Haag had aangifte gedaan wegens majesteitsschennis.

Het Openbaar Ministerie rechtvaardigt de actie door te wijzen op de grofheid van de teksten, die te lezen waren in een meningenrubriek. 'Dat gaat alle perken te buiten', zegt de Haagse persofficier H. Ekelmans: 'We geven met de aanhouding een teken: pas op, justitie leest mee.'

Koningin Beatrix wordt op de site onder meer een 'Teutoonse teef' genoemd, Máxima een 'afgelikte boterham', Claus en Bernard wordt een stevig nazi-verleden toegedicht en premier Kok is een 'omhooggevallen Nijenrode-ei'.

Wettelijk gezien gingen vader en zoon daarmee te ver. Artikel 111 Wetboek van Strafrecht: 'Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie'. Ook op internet mag het koningshuis niet worden beschimpt, benadrukt J. Prins, hoogleraar recht en informatisering aan de Katholieke Universiteit Brabant. 'Het is echt onzin dat internet een vrijhaven is voor gedachten. Gebruikers moeten zich gewoon houden aan de wet. Het is goed dat paal en perk wordt gesteld aan dit soort uitlatingen.' Ook de vereniging van Internetproviders (NLIP) steunt de arrestatie. 'Wat verboden is, mag niet', zegt voorzitter F. Eisner. Hij wijst op een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank, die een man verbood artsen van het Dijkzigt-ziekenhuis te beschimpen op een homepage.

Maar waarom nu juist deze twee mannen zijn opgepakt, blijft onduidelijk. Overal op internet zijn verwensingen te vinden aan het adres van het koningshuis. Over Beatrix: 'Ze is een mof, een muts en ze spreekt een soort van Nederlands dat gemeengoed was geworden als de Führer zijn strijd voor Europa gewonnen had' (www.theovangogh.nl/stuk3.html).

Daarnaast klagen politie en justitie juist steeds over gebrek aan mankracht voor de aanpak van kinderporno, fraude en oplichting op het net.

Het OM ontkent dat deze zaak prioriteit kreeg omdat de aangifte afkomstig was van burgemeester Deetman. Volgens Ekelmans kan 'iedere willekeurige burger' aangifte doen, en wordt daar ook serieus naar gekeken. Eind vorig jaar deed een man in Delft aangifte van godslastering en belediging van het koninklijk huis, waarop de politie een 'diepgaand' onderzoek instelde. Over de uitkomst daarvan is nog niets bekend.

Volgens medewerker 't Hart van De Digitale Hofstad echter heeft justitie geen goede argumenten om de 'grootscheepse' politieactie te rechtvaardigen. 'Ze hadden ook gewoon met ons kunnen praten, dan waren de teksten verwijderd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden