Belastingdienst wil zelf aftappen met nepzendmasten

De Fiod, de opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst, wil de bevoegdheid krijgen om zelf nepzendmasten in te zetten bij onderzoeken. Daarmee kan de opsporingsdienst telefoons, nummers, exacte locaties en belgedrag in een bepaalde straal achterhalen. Volgens minister Kamp zijn de verwachte gevolgen voor burgers, bedrijven en milieu echter 'nihil'.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Nu kan de Fiod alleen gebruik maken van zogenoemde imsi-catchers via de Nationale Politie. Omdat de Fiod vaker van deze techniek gebruik wil maken dan de Nationale Politie kan faciliteren wil de Fiod dit nu zelf kunnen doen. Dat blijkt uit een consultatie om de bevoegdheid te regelen.

Als de imsi-catcher aan staat, wordt al het telefoonverkeer in een buurt, ongezien omgeleid via dit apparaatje, dat zo groot is als een kleine koffer. De imsi-catcher past in een rugzak. Door het telefoonverkeer via het apparaatje te laten lopen, krijgt de opsporingsautoriteit zicht op de telecommunicatie in een beperkte straal: telefoons, nummers, precieze locatie en belgedrag. De opsporingsdienst kan filteren op bepaalde nummers. Als het apparaatje aan staat, merkt de beller daar niets van behalve dat hij tijdelijk niet gebeld kan worden.

Het gaat om een aanpassing van een al bestaande regel. De wijziging houdt in dat een officier van justitie geen toestemming hoeft te geven als de Fiod de imsi-catcher inzet, terwijl de Nationale Politie die toestemming wel moet vragen. De inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogen de imsi-catcher zelfstandig inzetten en de Fiod wil dat nu dus ook.

'Wenselijk'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vermeldt in de toelichting dat het 'wenselijk' is dat de Fiod zelf kan werken met imsi-catchers, maar zegt niet dat het noodzakelijk is, iets dat bij veel toelichtingen bij het toevoegen van opsporingsmiddelen wel ter sprake komt. Met de imsi-catchers wil de Fiod mobieltjes van mensen die de opsporingsdienst verdenkt van bijvoorbeeld goederenfraude gerichter kunnen afluisteren.

Kamp verwacht niet dat de privacy van Nederlanders in het geding komt. 'De verwachte gevolgen voor burgers, bedrijven en milieu zijn nihil, aangezien de wijziging slechts tot een beperkte uitbreiding van de kring van gerechtigde gebruikers van de desbetreffende apparatuur zal leiden.' Hoe vaak de Fiod de imsi-catchers zou willen inzetten, is onbekend.

Dat het een consultatie is, betekent dat de maatregel nog geen kracht van wet heeft, maar de regering zulke maatregelen kan invoeren zonder goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer. Bezwaar indienen kan tot half september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden