Beide verpleegkundigen Texas genezen van ebola

De verpleegkundige Nina Pham, die bij de behandeling van een ebolapatiënt in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Dallas zelf besmet raakte, is genezen. Dat hebben medewerkers van de Amerikaanse gezondheidsdienst vandaag laten weten.

Redactie
Still uit een video waarop Nina Pham te zien is tijdens haar behandeling voor ebola. Beeld AP
Still uit een video waarop Nina Pham te zien is tijdens haar behandeling voor ebola.Beeld AP

Pham had contact met de inmiddels overleden patiënt Thomas Eric Duncan. Nadat ze besmet was geraakt, werd de verpleegkundige overgebracht naar een geïsoleerde ruimte in de National Institutes of Health (NIH), een instelling van de Amerikaanse overheid bij de hoofdstad Washington.

Gisteren werd al bekend dat Amber Vinson, een andere verpleegster van het ziekenhuis genezen is verklaard van ebola. Ook zij liep het virus op bij de verzorging van de besmette man uit Liberia.

Vandaag werd tevens bekend dat een arts in New York, die onlangs voor hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in West-Afrika heeft gewerkt, ebola heeft. Burgemeester Bill de Blasio van de Amerikaanse stad liet dat weten. De verloofde en twee vrienden van de man zitten in quarantaine. De Blasio zei dat er geen reden voor angst is. 'Je loopt op zich geen risico als je in dezelfde metro zit of in de buurt woont van iemand die ebola heeft', zei hij.

Experts naar Mali

Het aantal doden door ebola nadert de 5000. Veruit de meeste slachtoffers zijn inwoners van de West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia.

De VN-organisatie voor gezondheidszorg stuurt een team experts naar Mali, waar voor het eerst ebola is vastgesteld. Een tweejarig meisje dat onlangs uit Guinee naar het noordelijke buurland kwam, lijdt aan de ziekte. Zij ligt in een ziekenhuis in Kayes, samen met familieleden die mogelijk aan het virus zijn blootgesteld.

Hulpmedewerkers dragen het lichaam van een slachtoffer weg dat is bezweken aan ebola. Beeld REUTERS
Hulpmedewerkers dragen het lichaam van een slachtoffer weg dat is bezweken aan ebola.Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden