Behandeling oorontsteking peuter werkt averechts

Kinderen die op jonge leeftijd een oorontsteking krijgen en daarvoor worden behandeld met antibiotica, lopen een grote kans dat de ontsteking binnen tweeënhalf jaar terugkomt. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht in een onderzoek dat vandaag in het British Medical Journal wordt gepubliceerd.

Van onze verslaggeefster en Ellen de Visser

Acute oorontsteking is een van de meest voorkomende infecties bij jonge kinderen. Voor het Utrechtse onderzoek werden 168 kinderen met een acute oorontsteking behandeld met het antibioticum amoxycilline of met een placebo. Bij aanvang van het onderzoek waren ze een half tot twee jaar oud. In de tweeënhalf jaar daarna lieten de onderzoekers de ouders regelmatig een vragenlijst invullen over de gezondheid van hun kinderen.

Kinderen die met het antibioticum waren behandeld, hadden 20 procent meer kans op een nieuwe oorontsteking. In de groep die met antibiotica was behandeld, kwam de ontsteking bij 47 van de 75 kinderen (63 procent) terug; in de placebogroep bij 37 van de 86 kinderen (43 procent).

Onderzoeksleider Maroeska Rovers, epidemioloog aan het Julius Centrum van het UMC Utrecht, pleit voor terughoudend gebruik van antibiotica bij kinderen met oorontsteking. 'We zijn in Nederland al redelijk voorzichtig maar het kan geen kwaad te wijzen op de nadelige effecten. Een groot deel van de infecties gaat vanzelf over. We hebben in eerder onderzoek laten zien dat niets doen of antibiotica geven twee dagen verschil in koorts oplevert.'

Rovers denkt dat de antibiotica mogelijk het immuunsysteem beïnvloeden waardoor kinderen vatbaarder worden voor nieuwe infecties. Gebruik van antibiotica heeft bovendien als nadeel dat het op de lange termijn tot resistentie kan leiden, waardoor toekomstige infecties moeilijker behandelbaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden