Begint Obama een groene handelsoorlog?

Eindelijk, verzuchtten milieuactivisten wereldwijd toen de Amerikaanse president Obama bekendmaakte de uitstoot van broeikasgassen serieus terug te dringen...

Evert Nieuwenhuis

Maar die groene belofte dreigt een zwart randje te krijgen. Om Amerikaanse bedrijven groen maar ook concurrerend te houden, klinkt de roep om protectionistische maatregelen steeds luider.

Op 1 april trad in Amerika een cap and trade-systeem in werking. Amerikaanse bedrijven krijgen het recht een x-tal ton CO2 uit te stoten. Als ze over die grens komen, moeten ze rechten kopen van bijvoorbeeld bedrijven die er juist in zijn geslaagd minder te vervuilen. Europa hanteert een soortgelijk systeem.

Prima, zegt een machtige coalitie van energie-intensieve bedrijven, vakbonden en politici uit de zogeheten Rust Belt. Maar dan moeten ingevoerde goederen uit landen zonder zo’n systeem extra belast worden aan de Amerikaanse grens. Anders hebben buitenlandse bedrijven een concurrentievoordeel.

Steven Chu, Obama’s minister van Energie, heeft in maart al gezegd bereid te zijn dergelijke handelsbelemmeringen op te leggen om andere landen – lees: China – aan te zetten hun CO2-uitstoot te temperen. Su Wei, de klimaatonderhandelaar namens China, zei dat een dergelijk besluit beantwoord zou worden met tegenmaatregelen. India riep iedereen op zich niet te verlagen tot ‘groen protectionisme’.

Tot nu toe heeft Amerika nog geen groene importheffingen ingevoerd. Officieel kan Obama dat doen als na een testperiode van vijf jaar blijkt dat Amerikaanse bedrijven benadeeld zijn ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten. Maar, zo schrijft het Amerikaanse tijdschrift Newsweek deze week, het publieke klimaat verandert snel ten gevolge van de economische crisis. Elke aanleiding om Amerikaanse banen te beschermen, wordt aangegrepen, getuige de gezamenlijke oproep van betrokken bedrijven, vakbonden en lokale politici.

Ironisch genoeg zal het milieu de grote verliezer zijn van het groene protectionisme. In december moet in Kopenhagen een opvolger van het Kyoto-verdrag worden bezegeld. De prille bereidwilligheid van zowel China als de VS om van ‘Kopenhagen’ een succes te maken, zal ernstig leiden onder een groene handelsoorlog.

Evert Nieuwenhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden