Baron van Teive werd 'verwekt om te sterven'

De kist van Pessoa heeft een nieuw geheim prijsgegeven. Uit de enorme hoeveelheid manuscripten die Portugals belangrijkste dichter bij zijn dood in 1935 naliet, is een tot dusver onbekend heteroniem opgediept....

Van onze correspondent Cees Zoon

Het grootste deel van zijn poëzie schreef de raadselachtige Pessoa onder de namen Alberto Caeiro, Ricardo Reis en Alvaro de Campos, personen die hij had verzonnen als plaatsvervangers van zichzelf.

Daarnaast verzon hij als de auteur van veel van zijn proza het heteroniem Bernardo Soares. De Baron van Teive vertoont volgens de Amerikaanse Pessoa-vertaler Richard Zenith, de 'ontdekker' van de baron, een lichte verwantschap met Soares.

Bij zijn dood in 1935 had Fernando Pessoa slechts één dichtbundel en wat bijdragen in literaire tijdschriften gepubliceerd. Maar hij had ruim dertig jaar geschreven aan een oeuvre dat bewaard is gebleven in een grote kist. Vrijwel alles wat na zijn dood is gepubliceerd, is afkomstig uit die kist, en de bodem is nog niet in zicht. Pessoa-specialisten blijven grasduinen in de manuscripten, die door de nabestaanden van de dichter aan de Portugese staat zijn verkocht.

Zenith meent voldoende teksten onder de naam Baron van Teive te hebben gevonden om een aparte uitgave te rechtvaardigen. De Baron 'werd verwekt om te sterven': ontstaan in 1928 (in dezelfde periode als Bernardo Soares) en door Pessoa slechts korte tijd gebruikt. Volgens Zenith drukken de teksten van de Baron het verlangen van Pessoa uit tot de adelstand te behoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden