Bammetje

Het woord 'boterham' houdt ons al generaties gezelschap, iedereen weet wat eronder wordt verstaan, maar het lijkt erop dat het opeens ouderwets is....

Bas van Kleef

Maar de teloorgang van de boterham gaat verder. Het'bammetje' is in opmars. Op Google levert het woord meer dantienduizend treffers op. 'Bammetje' blijkt een populairinternet-alias, maar daarnaast wordt het in volle ernst gebruiktter vervanging van 'boterham'. Tijdens de Week van het Brood'regeren de bammetjes', komen we aan de weet, in chatboxen wordtstilgestaan bij een 'bammetje speciaal' of wordt gewezen op debijzondere aantrekkingskracht van een 'bammetje met tuinkers enwortel'.

In de Grote Van Dale van 1976 komt het woord nog niet voor,maar wel in die van 1992 en in de latere edities. Ook in dejongste uitgave, van dit jaar, wordt het nog aangeduid alskindertaal voor 'boterhammetje'. Dat zal moeten veranderen, want'bammetje' wordt volwassen of is dat misschien al. Lezeres E.S.hoort het in elk geval voortdurend en tot haar verdriet uitmeerderjarige monden.

Brabbeltaal kan dus algemene ingang krijgen. Eenonderstreping daarvan is het feit dat een koekfabrikant onlangseen soort bruine boterhammen van koek voor tussendoor op de marktbracht en die Bammetjes noemt. Een boterham met ontbijtkoek kandus een bammetje met een Bammetje worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden