Balzak

Geliefde borrelpraat: 'Hoe hangt de jouwe?' 'Nou links.' En ze drinken nog een biertje. Of de ontspannen penis links of rechts in de broek hangt, lijkt een onderwerp waaraan mannen hun identiteit ontlenen....

Bijdragen: Marc van den BroekMartijn van CalmthoutEric HendriksMichael PerssonBen van RaaijHenk van RenssenSimone de Schipper en Marcus Werner.

Het is borrelpraat. Hoe de penis hangt, is hoe hij is neergelegd in de broek. Er is misschien een voorkeur voor een standje als de eigenaar naakt rondloopt. Eenmaal opgesloten in klemmende katoen, kanie geen kant meer op.

Interessanter is het scrotum. Net als bij veel lichaamsdelen is ook hier de symmetrie ver te zoeken. De ene teelbal hangt meestal net iets lager dan de ander. Bij de meerderheid van de mannen, de schatting is tweederde deel, hangt links lager.

Dat is vreemd, want bij de meeste mannen is de rechterbal iets groter en zwaarder. De zwaarste bal zou het laagst behoren te hangen, keurig de wetten van de zwaartekracht volgend, maar dat doet hij dus meestal niet.

Hoe dit precies komt, is onopgehelderd. Onderzoek van de Brit Chris McManus heeft aangetoond dat de oude Grieken zich door deze merkwaardige anatomie lieten foppen. Hij onderzocht een groot aantal beelden van mannelijke naakten en constateerde dat bij de meeste beelden de linkerbal inderdaad lager hangt dan de rechter. Alleen was de laaghangende bal groter gemaakt dan de andere, en dat klopt niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden