Bacterie reinigt giftige stadsbodem razendsnel

Bacteriën die chloorhoudende stoffen in de bodem afbreken, gaan tot 10 keer sneller werken als er in het vervuilde gebied aan warmte/koude opslag wordt gedaan. Dat concludeert milieutechnoloog Zhuobiao Ni van de Universiteit van Wageningen in het proefschrift waarop hij vandaag  promoveert.

Onderzoeker Zhuobiao Ni nam bodemmonsters in het stationsgebied van Utrecht. Beeld anp
Onderzoeker Zhuobiao Ni nam bodemmonsters in het stationsgebied van Utrecht.Beeld anp

De chloorhoudende stoffen zijn - in hoge concentraties -giftig. Ze komen vooral uit oplosmiddelen die men vroeger in chemische wasserijen gebruikte, en vormen dus met name in de steden een probleem.

Warmte/koude opslag is een energiezuinige techniek om huizen te verwarmen of te koelen. Hierbij houdt de isolerende ondergrond water op een constante temperatuur, als ware het een thermosfles. In de zomer pompt men het grondwater op om gebouwen te koelen, in de winter om ze te verwarmen. Na gebruik gaat het water terug de grond in.

De grondwaterstroming die bij deze techniek optreedt, help de bacteriën bij hun schoonmaakklus - net als de was in een wasmachine schoner wordt dan in een stilstaand sopje. Het zorgt ervoor dat ze telkens nieuwe viezigheid krijgen aangevoerd. Daarnaast blijken de bacteriën zich juist in de warme put vast te klampen aan de bodemdeeltjes, ontdekte Ni. Hier is het zo'n 10 graden warmer dan in de omgeving, en kunnen ze zich extra snel vermeerderen.

Bodemmonsters

Ni deed zijn onderzoek in het laboratorium, aan bodemmonsters uit het stationsgebied van Utrecht. Hier is men al een tijdje aan het experimenteren met de combinatie van warmte-koude opslag en bodemsanering -al is er van een forse versnelling van de bacteriewerkzaamheden nog geen sprake.

Hydrogeoloog Matthijs Bonte, die zelf enkele jaren geleden aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een vergelijkbaar onderwerp promoveerde, spreekt van een interessant onderzoek, maar heeft ook enkele kanttekeningen. Zodra je water gaat rondpompen kan de totale verontreiniging weliswaar afnemen, maar verspreidt het zich ook over een groter gebied, legt hij uit. 'En dat is niet altijd wenselijk.'

Bovendien kan het zijn dat nog niet alle chloorhoudende stoffen al uit het oorspronkelijke wasmiddel zijn opgelost. Ook dat proces zal opeens veel sneller plaatsvinden als er stromend water in de buurt is - en dan neemt de chemische verontreiniging van het water juist toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden