Backups als medicijn tegen de vergankelijkheid

Hij is een klassieke nerd, afgestudeerd aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in computerwetenschap. Maar Brewster Kahle (1960) noemt zichzelf het liefst bibliothecaris. Ook is de Amerikaan een internetidealist en techoptimist. Om zijn idealen te verwezenlijken, komen technologie en een bijna maniakale drang om te archiveren samen.

'Wat ik probeer, is alle kennis van de wereld bij zo veel mogelijk mensen te brengen. En het idee om daar technologie voor te gebruiken is perfect'. Zo begint Kahle zijn TEDtalk in 2007.Beeld TED Talks

Kahle is ook succesvol internetondernemer. Met de verkoop van zijn bedrijf Alexa aan Amazon is hij in staat zijn grote droom vorm te geven: een groot internetarchief waar alle webpagina's, video's, boeken, audio en software die ooit zijn gemaakt worden opgeslagen. Het hoofdkwartier is gevestigd in San Francisco in een voormalige kerk. Waar vroeger beelden stonden, ronken nu de servers. Archiveren is een religie voor de internetondernemer. Het kerkgebouw is het logo van the Internet Archive.

De Argentijnse schrijver Borges zou van Kahle hebben gehouden. Borges' droom, beschreven in het verhaal De Bibliotheek van Babel, van een universum in de vorm van een oneindige bibliotheek die alle denkbare boeken bevat, is ook de droom van Kahle. Maar waar de lezer van Borges al snel verdwaalt in oneindige labyrinten, daar is het mantra van Kahle: totale openheid.

Universele toegang tot alles, dát is zijn ideaal. 'Wat ik probeer, is alle kennis van de wereld bij zo veel mogelijk mensen te brengen. En het idee om daar technologie voor te gebruiken is perfect'. Zo begint Kahle zijn TEDtalk in 2007.

Inspiratiebron

In dit praatje komt Kahle met zijn grote inspiratiebron: de bibliotheek van Alexandrië. Er gaat geen interview voorbij zonder dat hij verwijst naar deze plek, die in de antieke wereld eeuwenlang gold als dé plek van kennis. De plek waar alle boeken moesten worden verzameld.

Die bibliotheek had alleen twee problemen. Allereerst moest je, om toegang tot al die prachtige werken van de klassieke schrijvers te krijgen, afreizen naar de Egyptische stad. En de grootste les die Kahle van Alexandrië zegt te hebben geleerd: één exemplaar is niet genoeg. De bibliotheek der bibliotheken is mét zijn inhoud vergaan.

Niets blijft voor eeuwig, concludeert ook Kahne. De oplossing is simpel: maak backups. Zoveel mogelijk. Daarom heeft Kahle, heel symbolisch, een gedeeltelijke kopie van het archief in Alexandrië gestald. Een andere kopie bevindt zich in Amsterdam.

Er gaat geen interview voorbij zonder dat Khale verwijst naar de bibliotheek van Alexandrië, die in de antieke wereld eeuwenlang gold als dé plek van kennis. Op deze foto de moderne variant.Beeld epa

Mensen vertrouwen er volgens Kahle ten onrechte op dat bedrijven er altijd zullen zijn. Bovendien bepalen deze bedrijven wat wij te zien krijgen en wat niet. Kahle wijst in een interview dat de Volkskrant eerder dit jaar met hem had op Google Video: 'Miljoenen video's, allemaal verdwenen. Ook Yahoo had een videoproject: ook weg. Geocities? Verdwenen. Bedrijven komen en gaan, archieven niet.'

Kahle doet dus met the Internet Archive waar overheidsorganen nog altijd over aan het praten zijn. Of het nu gaat om het digitale erfgoed van de dagbladen of Hyves, dit alles wordt niet gearchiveerd door de Koninklijke Bibliotheek, maar door de Amerikaanse non profit-organisatie die geen onderscheid kent in belangrijk of minder belangrijk. Alles is simpelweg van belang voor Kahle.

Anachronisme

De idealen van Kahle lijken een anachronisme in een tijd waar er door landen als China, Syrië, Iran en Rusland steeds meer wordt getornd aan het vrije internet. Maar Kahle is naar eigen zeggen uiteindelijk een optimist. 'Soms word ik wakker en denk ik: We gaan dit winnen! Dat het allemaal open is, dat we doorgaan met delen. Dat de technologie beter wordt in het beschermen van privacy.'

We moeten er rekening mee houden dat iedere bibliotheek ooit een keer afbrandt, zo houdt hij ons meerdere malen voor. Zijn eigen archief is het medicijn tegen de vergankelijkheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden