Babysterfte Nederland in 10 jaar met kwart afgenomen

De babysterfte is tussen 2001 en 2012 in Nederland met meer dan een kwart (28 procent) afgenomen. In 2012 (de laatst bekende cijfers) stierven nog 'maar' 1491 van de 175.000 geboren baby's rondom de bevalling of in de maand daarna. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).

Een pasgeboren baby. Beeld ap

In zo'n twee derde van de sterfgevallen ging het om zeer vroeg geboren kinderen, tussen de 22ste en 27ste zwangerschapsweek. Het percentage voldragen baby's (vanaf 37 weken zwangerschap) dat stierf, is sinds het jaar 2001 enorm verminderd: van 3,9 naar 2 per duizend kinderen. Dat is een daling van 47 procent, zo concludeert de KNOV uit cijfers van de Stichting Perinatale Registratie Nederland. Omgekomen baby's van meer dan een maand oud zijn niet meegenomen in de statistieken.

Verbeteringen
De KNOV is blij met de positieve ontwikkeling. 'Het is de afgelopen jaren vanzelfsprekend geworden dat verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen ieder geval van babysterfte bespreken om vermijdbare sterfte in de toekomst te voorkomen', aldus voorzitter Linda Rentes. Andere verbeteringen zijn meer aandacht voor vrouwen in achterstandsituaties, een nieuwe opsporingsmethode voor foetale groeivertraging en betere voorlichting over een gezonde levensstijl.

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) zegt trots te zijn op de vrijheid voor zwangeren in Nederland om te kiezen voor een thuisbevalling. 'Ook een relatief laag aantal keizersnedes is iets waar we trots op kunnen zijn', zegt Linda Rentes, voorzitter van de KNOV.

De organisatie keek ook naar Europese cijfers, waaruit bleek dat Nederland tot één van de landen behoort met de grootste daling van babysterfte. Toch scoorde Nederland in 2010 (laatst bekende cijfers) nog altijd hoger dan gemiddeld.

 
Verbeteringen zijn onder andere meer aandacht voor vrouwen in achterstandsituaties en betere voorlichting over een gezonde levensstijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden