Babyhartjes al voor hersendood weggenomen

Kinderartsen van de het kinderziekenhuis in Denver hebben de knuppel in het hoenderhok gegooid door te bekennen dat ze drie babyhartjes hebben getransplanteerd terwijl de donortjes niet hersendood waren....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Meestal vindt transplantatie plaats vijf minuten na hartstilstand. Een grens die het aantal bruikbare donorhartjes beperkt. De kinderartsen in Denver hebben die grens verschoven: twee baby’tjes zijn na drie minuten doodverklaard waarna de transplantatieprocedure op gang kwam en bij een kindje na 1,25 minuten.

De kindercardiologen doen hun bekentenis deze week in de New England Journal of Medicine. Om de discussie op gang te brengen over het bergip ‘dood’, een discussie die mensenlevens kan redden, vinden ze. Ontvangers van een donorhart hebben baat bij een snelle procedure, hun vooruitzichten nemen daardoor toe, beargumenteren de kinderartsen hun handelen.

De drie donorbaby’tjes waren gemiddeld vier dagen oud. Ze hadden tijdens de bevalling ernstig zuurstoftekort, er was geen vooruitzicht op overleven. De drie zijn na overleg met de familie van de beademing afgehaald. Daarna is gewacht tot het hartje er mee op hield, gemiddeld na 18,3 minuten. Bij de drie is vervolgens na 1,25 tot drie minuten een begin gemaakt met de verwijderoperatie van het hartje.

De donorhartjes zijn geplaatst in baby’tjes van ruim twee maanden met ernstig hartfalen. De drie leven nog, een al meer dan 3,5 jaar, melden de artsen van het ziekenhuis in Denver. ‘Ze hebben nu betere vooruitzichten. En er zijn ernstig zieke baby’tjes geholpen die mogelijk waren gestorven bij langer wachten. Eenkwart van die jonge baby’tjes overlijdt op de wachtlijst.’

In hetzelfde nummer van de New England Journal of Medicine bekritiseren andere artsen het snellere ingrijpen. ‘Dit stelt het hele begrip dood opnieuw ter discussie’, meent Robert Veatch, een medisch ethicus van de Georgetown University in Washington. Een definitie van dood is gebaseerd op onomkeerbaarheid van de hartfunctie, dat als het hart stilstaat er geen enkele kans meer is dat het nog op gang te brengen is. ‘Maar ze kloppen nu weer, in de ontvangertjes’, schrijft Veatch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden