Azië is zijn eigen ruimterace begonnen

China lanceert eerste raket naar de maan...

SHANGHAI Azië is aan zijn eigen ruimterace begonnen, en China heeft voorlopig een voorsprong. De Chinezen lanceerden donderdag hun eerste raket naar de maan. Daarmee zit Peking Japan op de hielen, dat vorige maand de Selene observatiesatelliet naar de maan schoot.

De Chinezen hebben echter al twee bemande ruimtevluchten op hun conto staan, en dat kan Japan niet zeggen. Tokio tobt al jaren met technische problemen met zijn ruimteproject. Maar ook India heeft grote ambities: het land wil volgend jaar zijn eerste verkenningsmissie naar de maan lanceren. Ook een bemande vlucht rond de aarde staat op het programma van New Delhi.

De Chinese maanverkenner, gemonteerd op de kop van een Lange Mars-draagraket, vertrok donderdag aan het eind van de middag volgens plan vanaf het ruimtevaartcentrum Xichang, in het binnenland van China. De verkenner is vernoemd naar de godin Chang’e, die volgens ‘n Chinees sprookje na inname van een magisch elixer op de maan belandde, samen met haar konijn van jade.

De missie van de Chang’e, een vierkant bakbeest dat ruim twee ton weegt, is een jaar lang op een hoogte van 200 kilometer rond de maan te cirkelen. Gedurende die periode moeten onder meer driedimensionale foto’s van het maanoppervlak worden gemaakt en doorgezonden naar mission control in China.

Het zal nog even duren, maar Peking wil ook een echte mens naar de maan sturen. Dat zou rond 2020 moeten geschieden, als vierde fase van het project. De eerste stap was de lancering van de Chang’e, de tweede is gepland voor 2012, wanneer een robot op de maan wordt gezet, de derde stap is gepland rond 2017, wanneer de robot plus wat maansteen veilig terug naar de aarde moet keren.

[Zie verder pagina 4, kolom 7]

China gloeit van trots

[vervolg van pagina 1]

China hoopt in navolging van de Amerikaanse Apollo-missie, ook zijn eigen man op de maan te krijgen. Maar Japan zou rivaal China graag voor zijn en hoopt binnen een jaar of vijftien een bemande maanmissie uitvoeren, en ook de Indiërs hebben plannen.

Alle drie de landen zijn al vele jaren actief in het lanceren van communicatie-, weer- en spionagesatellieten. China heeft zich bovendien ontpopt als budget-lanceerder van telecomsatellieten voor derdewereldlanden als Nigeria, en ook India heeft zich onlangs in de commerciële lanceermarkt gemeld.

China heeft al laten zien dat het militair voor ligt op de concurrenten: het vernietigde als proeve van bekwaamheid recent met een raket een oude eigen satelliet die boven de aarde cirkelde, een signaal aan rivalen dat het dat ook met hun spionage- en communicatiesatellieten kan doen.

Voor de Aziatische grootmachten zijn de verkenningen van de verre ruimte vooral een zaak van nationaal prestige, een manier om te laten zien hoe ver de eigen technologische kracht tegenwoordig wel reikt – net zoals dat vroeger bij de ruimterace tussen de Russen en de Amerikanen het geval was.

Zowel China als India, megalanden met honderden miljoenen armen, besteden miljarden euro’s aan de race. In China wordt geen enkele kritiek gegeven op de hoge uitgaven hiervoor, hoewel bijvoorbeeld fatsoenlijke gezondheidszorg en onderwijs voor veel mensen nog onbetaalbaar zijn.

De staatsmedia berichten slechts gloeiend van nationale trots over de ontwikkelingen. De lancering van de Chang’e werd donderdag rechtstreeks op tv uitgezonden, vergezeld van urenlange programma’s over het belang van de missie.

Japan is veel rijker en heeft naar eigen zeggen de beste technologie voor handen, maar dat garandeert niet dat een Japanner op een dag ook de eerste Aziaat op de maan zal zijn. Daarvoor heeft het programma volgens deskundigen tot dusverre veel teveel tegenslag laten zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden