nieuwsAVG

Autoriteit Persoonsgegevens: websites die cookies plaatsen schenden massaal privacywetgeving

Van webwinkels tot media: massaal schenden ze de privacywetgeving, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Van de ongeveer 175 gecontroleerde websites zou de helft op de verkeerde manier toestemming vragen voor het plaatsen van tracking cookies.

Deze vorm van toestemming vragen mag niet, volgens de Autoriteit Persoonsgegevens.Beeld Autoriteit Persoonsgegevens

Met tracking cookies kunnen internetgebruikers gedurende langere tijd en op verschillende websites worden gevolgd, om gepersonaliseerde advertenties te kunnen tonen. Hierdoor kun je dagen nadat je hebt gezocht naar een geschikte vakantiebestemming nog advertenties van reisbureaus tegenkomen. Volgens de Europese privacywetgeving, de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG), moeten websites toestemming vragen voor het plaatsen van deze cookies.

Dit gebeurt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens – door de Nederlandse overheid aangewezen als toezichthouder van de privacywetgeving – vaak niet op de juiste manier. Daarbij noemt de privacywaakhond geen namen, maar wel specifieke voorbeelden van veelvoorkomende manieren van toestemming vragen die niet aan de AVG zouden voldoen.

Allereerst gaat het om toestemmingsblokjes waarin de optie tracking cookies al staat aangevinkt en je alleen nog op accepteren hoeft te klikken. Hierover oordeelde het Europees Hof van Justitie al in oktober dat ze niet aan de wet voldoen. Verder vermelden sommige websites in een tekstbalkje dat verder surfen automatisch inhoudt dat je akkoord bent met het plaatsen van tracking cookies. Dit laatste gebeurt veel in webwinkels, waaronder Bol.com en Coolblue, en is dus niet toegestaan, volgens de privacywaakhond.

De cookiemuur op de website van de Volkskrant.

Muren 

Ook herhaalt de Autoriteit Persoonsgegevens dat gebruik van zogeheten cookiemuren niet mag, een conclusie waartoe de toezichthouder afgelopen maart al kwam. Dit is een toestemmingsvariant die onder meer de Volkskrant gebruikt, waarbij je zonder het accepteren van cookies de website niet kunt bezoeken. DPG Media, de uitgever van de Volkskrantgaf eerder aan het niet eens te zijn met dit oordeel en in gesprek te gaan met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Organisaties achter websites die volgens het onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens niet aan de AVG voldoen, hebben een waarschuwende brief ontvangen. Een van de handhavingsinstrumenten die de waakhond verder heeft, is het uitdelen van boetes. Als organisaties het oneens zijn met de Autoriteit Persoonsgegevens, kunnen ze eventueel proberen hun gelijk te halen via de rechtszaal.

Lees verder over privacyzorgen

Innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk fileert denkfouten in het hedendaags ontwerp. Deze aflevering: bezoekersvoorwaarden en de AVG.

Met één muisklik ging kunstenaar Julia Janssen akkoord met de voorwaarden van de website van The Daily Mail. Ze zette de ‘kleine lettertjes’ van al die bedrijven achter elkaar en laat ze voorlezen op de Dutch Design Week in Eindhoven. Honderden uren lang.

Dik vijftienduizend Nederlanders hebben in de eerste helft van 2019 bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht ingediend wegens privacyschendingen. Volgens de waakhond zijn Nederlanders zich steeds meer bewust van hun privacyrechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden