Australische zoogdieren sterven uit, meer zelfmoorden na crisis

redactie
null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Zoogdieren sterven sneller uit in Australië

Australische zoogdieren sterven sneller uit dan die in de rest van de wereld. Dieren die in de 18de eeuw door Europeanen in Australië werden geïntroduceerd, zoals de kat en de vos, zijn daar waarschijnlijk debet aan. Vossen en verwilderde katten jagen op inheemse dieren als de buidelmarter (foto). Opvallend is dat de uitsterfgolf vooral dunbevolkte gebieden treft. Dat blijkt uit een analyse van Australische wetenschappers, deze week in het Amerikaanse tijdschrift PNAS. Australische zoogdieren hebben dus te maken met andere bedreigingen dan dieren in andere werelddelen, concluderen ze.

1. Meer dan 10 procent van de inheemse zoogdiersoorten is uitgestorven sinds 1788

2. Op dit moment is 21 procent van de landzoogdieren in Australië bedreigd

3. De Australische wetenschappers analyseerden de status van 3.000 diersoorten

Duizenden zelfmoorden meer na crisis 2008

De economische crisis van 2008 heeft wereldwijd duizenden extra zelfmoorden tot gevolg gehad, stellen onderzoekers van de Universiteit van Zürich. Hun studie verscheen in The Lancet Psychiatry. Ze analyseerden zelfmoordcijfers van 63 landen tussen 2000 en 2011. Geschat wordt dat in die periode jaarlijks 233 duizend mensen een eind aan hun leven maakten. In ongeveer 20 procent van de gevallen zou werkloosheid een rol hebben gespeeld. In 2007 werden 41.148 aan werkloosheid gerelateerde suïcides geteld, in 2009 was dat opgelopen tot 46.131. Volgens onderzoeker Carlos Nordt lijkt de invloed van werkloosheid op het aantal zelfmoorden groter in landen waar het ongewoon is om geen baan te hebben. Het verlies van werk leek harder aan te komen in landen die voor de crisis weinig werkloosheid kenden dan in landen die voordien al hoge werkloosheidscijfers hadden.

Aarde heeft extra pit

Een kern van vloeibaar nikkel en ijzer, een gestolde pit die iets kleiner is dan de maan daar middenin - en daarin nóg een kleinere pit van nikkel-ijzer. Zo ziet de aarde er van binnen uit, blijkt uit nieuwe metingen aan hoe aardbevingsgolven zich voortplanten door het binnenste van de planeet. De nieuwe pit onderscheidt zich doordat de ijzerkristallen er vaker in een andere richting liggen: oost-west, in plaats van noord-zuid. De nieuw ontdekte pit ontstond vermoedelijk bij een prehistorische omslag van het magneetveld, opperen experts in Nature Geoscience.

Ongezonde korting

Supermarktaanbiedingen verleiden mensen eerder tot ongezonde aankopen dan tot de aanschaf van gezond voedsel, concluderen onderzoekers na een analyse de boodschappen van 27 duizend Britse huishoudens. Hoewel minder gezonde producten even vaak in de aanbieding waren als gezonde, steeg de verkoop van ongezonde producten meer: 35 procent tegenover 20 procent. Een mogelijke reden is dat gezonde producten, zoals groenten, veelal een kortere houdbaarheidsdatum hebben en zich niet lenen voor hamstergedrag, aldus de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden