Australisch onderzoek: oud bloed net zo veilig als vers bloed, en soms zelfs beter

Oud bloed, met oude rode bloedcellen, is even veilig voor bloedtransfusies als vers bloed. In sommige gevallen geeft oud bloed zelfs minder reacties zoals koorts en leidt het tot minder sterfte. De resultaten van het onderzoek van de Universiteit van Monash, Australië zijn opvallend, omdat veel mensen denken dat bloed zo vers mogelijk moet zijn.

Zakken met bloed in transfusiecentrum Sanquin in Amsterdam. Beeld anp

De onderzoekers ontdekten dit door aan bijna vijfduizend intensive care patiënten in Australië, Nieuw-Zeeland, Ierland, Finland en Saoedi-Arabië bloed met daarin rode bloedcellen te geven. De ene helft kreeg vers bloed (gemiddeld bijna 12 dagen oud), de andere helft kreeg oud bloed (gemiddeld ruim 22 dagen oud).

Gedurende 90 dagen hielden de onderzoekers bij hoeveel patiënten overleden en bij hoeveel er reacties optraden zoals koorts en infecties. Wat bleek? Van de patiënten die vers bloed kregen overleed 24,8 procent, bij de patiënten die oud bloed kregen was dit percentage 24,1. Dit is dus nagenoeg gelijk. Ook gaven het verse en het oude bloed ongeveer even vaak reacties.

Opvallend is dat oud bloed in sommige gevallen beter scoort dan vers bloed. Zo trad er bij patiënten die het oude bloed kregen, minder vaak koorts op (3,6 procent) dan bij patiënten die vers bloed kregen (5,0 procent). In de groep van ernstig zieke patiënten overleden minder patiënten die oud bloed kregen (37,7 procent) dan patiënten die vers bloed kregen (43,0 procent). De verschillen zijn klein, maar betekenisvol: het toont aan dat vers bloed, met verse rode bloedcellen, niet veiliger is dan oud bloed en dat in sommige gevallen het oude bloed zelfs iets beter is.

De resultaten, die de onderzoekers woensdag publiceerden in de New England Journal of Medicine, zijn in lijn met de bestaande procedure bij bloedtransfusies. Artsen geven het oudste bloed als eerst. Ze hoeven deze procedure dus niet te veranderen. Sommige landen bewaren bloed met rode bloedcellen 42 dagen, andere landen, waaronder Nederland, 35 dagen. Er is niet onderzocht of artsen nog ouder bloed kunnen gebruiken. De volgende stap is om te onderzoeken waardoor oudere rode bloedcellen in sommige gevallen beter zijn.

Anske van der Bom, hoogleraar klinische epidemiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en hoofd van het Jon J. van Rood Centrum voor Klinisch Transfusiegeneeskundig Onderzoek van Sanquin en het LUMC, is erg blij met dit onderzoek: 'In 2013 hebben wij al aangetoond dat oude rode bloedcellen even veilig zijn als verse rode bloedcellen en soms zelfs veiliger'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden