Attenborough-plant verorbert muizen

David Attenborough, de natuurdocumentairemaker van de BBC, is verguld met het nieuws dat een pas ontdekte vleesetende plant naar hem is vernoemd.

Van onze wetenschapsredactie

De plant werd gevonden op Mount Victoria in Palawan (Filipijnen). Het onderzoeksteam was in 2000 geattendeerd op het bestaan van de nepenthes attenboroughii toen een groep missionarissen er gewag van had gemaakt in een plaatselijke krant.

De ontdekking is gemeld in de jongste uitgave van de Botanical Journal of Linnean Society.

De plant kan een hoogte bereiken van meer dan een meter en is uitgerust met een vangbeker. Aan de bovenzijde daarvan scheidt de plant nectar af, waarop insekten afkomen. Als ze in de tuit vallen, verdrinken ze in een vloeistof die hun lichaam langzaam afbreekt.

De vleesetende plant is niet de enige op aarde die ook kleinere dieren verteert. De vangbekers kunnen wel 40 tot 50 centimeter groot worden. In tegenstelling tot andere soorten klappen de planten niet dicht als ze een prooi hebben.

De grootste bekerplant (nepenthes rajah) werd in 1858 door een Brits natuurvorser. Vier jaar later ontdekte een Britse vakgenoot dat de plant ook knaagdieren verteerde toen hij de restanten van een rat in een van de planten aantrof.

Onontdekt
Volgens teamleider en botanist Stewart McPherson is het ‘opmerkelijk dat een grote plant als deze zo lang onontdekt is gebleven.’ De onderzoeker noemt het onwaarschijnlijk dat de planten ooit ingezet zullen worden ter bestrijding van muizen- of rattenplagen in grote steden, zoals sommigen hebben geopperd.

‘Knaagdieren worden wel aangetrokken door de nectar, maar ze worden maar zelden gepakt door de plant’, aldus Stewart tegen de website LiveScience. ‘Het is niet praktisch. Er zijn te veel muizen voor de plant om ze allemaal te vangen.’

Tegenover de krant The Guardian zei Attenborough dat hij in zijn nopjes is met nepenthes attenboroughii. 'Ik ben dol op dit soort buitenbeentjes en dit is een heel bijzondere. Zijn bekers kunnen wel tot twee liter vocht bevatten.' Hij vat de keuze van zijn naam op als een compliment.

Het is niet de eerste keer dat de naam van de Britse documentairemaker aan een planten- of dierensoort wordt verbonden. Hij is ook al de naamgever voor een prehistorische hagedis, een parasiterende wesp en prehistorische vis.

De trompetbekerplant (Sarracenia) is familie van de bekerplant die is vernoemd naar de documentairemaker Richard Attenborough. (Foto Wikimedia / Creative Commons) Beeld
De trompetbekerplant (Sarracenia) is familie van de bekerplant die is vernoemd naar de documentairemaker Richard Attenborough. (Foto Wikimedia / Creative Commons)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden