Atoomdun laagje maakt chip zuiniger

Het is mogelijk om computerchips te maken op een veel energiezuiniger manier dan tot nu toe gebeurt. Dat is belangrijk, omdat de grote warmteontwikkeling in de huidige generatie chips nu al een probleem is, dat op den duur voor te veel beperkingen gaat zorgen.

Van onze wetenschapsredactie

Dat stellen onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente en de stichting FOM in een artikel dat zij publiceren in het wetenschappelijke vakblad Nature.

De onderzoekers zijn er in geslaagd magnetisch materiaal bij kamertemperatuur te koppelen aan halfgeleiders. Dat kon tot nu toe alleen bij extreem lage temperaturen, die een enorm hoog energieverbruik veroorzaken.

De wetenschappers hebben een ultradun laagje aluminiumoxide aangebracht tussen de ferromagneet met informatie en de halfgeleider. Informatie wordt door een stroom via dit atoomdunne laagje naar de halfgeleider gebracht.

De dikte en kwaliteit van het laagje zijn cruciaal, aldus de onderzoekers, maar als dat goed gebeurt, is de nieuwe techniek ruim voldoende voor een goede werking van nano-elektronica. De wetenschappers gaan nu verder bouwen aan nieuwe elektronische componenten en circuits.

Foto van onderzijde van een Pentium-processor. Zichtbaar aan de andere zijde is de 'heat sink', bedoeld om warmte af te voeren. (Foto Intel) Beeld
Foto van onderzijde van een Pentium-processor. Zichtbaar aan de andere zijde is de 'heat sink', bedoeld om warmte af te voeren. (Foto Intel)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden