Astronomen ontdekken pasgeboren planetenstelsel

Op 295 lichtjaar afstand in het zuidelijke sterrenbeeld Carina (Kiel) is een pasgeboren planetenstelsel ontdekt. Het stelsel, rond de ster HD 95086, vertoont veel overeenkomsten met het baby-zonnestelsel rond de ster HR 8799.

Govert Schilling
Illustratie van het stoffige baby-planetenstelsel HD 95086. Beeld NASA/JPL-Caltech
Illustratie van het stoffige baby-planetenstelsel HD 95086.Beeld NASA/JPL-Caltech

Beide stelsels bevatten brede stofgordels, vergelijkbaar met de planetoïdengordel en de Kuipergordel in ons eigen zonnestelsel. De stofjes in zulke 'puinschijven' moeten zijn ontstaan door botsingen van kleinere hemellichamen (planetoïden en kometen), wat doet vermoeden dat de vorming van planeten al aan de gang is.

Bij HR 8799 zijn vier van zulke reuzenplaneten zelfs direct gefotografeerd; in het geval van HD 95086 wordt het bestaan van een of meer planeten afgeleid uit de aanwezigheid van relatief lege zones in de stofschijven. De leeftijd van het stelsel bedraagt naar schatting 10 tot 20 miljoen jaar. Toen ons eigen zonnestelsel die leeftijd had, waren de kleine aardse planeten zich net aan het vormen, en kregen ook de reuzenplaneten hun uiteindelijke gestalte.

Mede doordat nu 'voorspeld' kan worden op welke afstand van hun moederster de planeten rond HD 95086 zich moeten bevinden, zal de ontdekking van de stofgordels het mogelijk maken gericht op zoek te gaan naar zulke planeten. De stofschijf van HD 95086 is ontdekt op basis van waarnemingen met de Amerikaanse Spitzer Space Telescope en de Europese ruimtetelescoop Herschel.

De resultaten worden deze week gepresenteerd op de 46ste bijeenkomst van de Division of Planetary Sciences van de American Astronomical Society in Tucson, Arizona.

www.allesoversterrenkunde.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden