Astronauten kunnen nu ook uit een glas drinken

Uitzicht: grandioos. Luxe: waardeloos. Zo zou ongeveer de recensie kunnen luiden van een ruimtetoerist aan boord van het internationale ruimtestation ISS.

Tonie Mudde
Zero-G Cocktailglas. Beeld
Zero-G Cocktailglas.Beeld

Een groep Amerikaanse uitvinders met de naam Cosmic Lifestyle Corporation wil hierin verandering brengen met een serie kosmische luxe-artikelen. Te beginnen met een futuristisch cocktailglas waarmee je in de ruimte kunt drinken zonder dat de vloeistof alle kanten op drijft. Op Kickstarter.com gaan de bedenkers met de pet rond om dit glas met crowd sourcing verder te ontwikkelen.

Uit de 3D-printer rolde al een ontwerp. Daarbij valt de binnenwand van het glas op, met een netwerk van scherpe, diepe geultjes waar de drank doorheen stroomt. Die geultjes moeten ervoor zorgen dat de druppels aan het glas blijven plakken en niet door het ruimtestation gaan dobberen.

Supermok

De inspiratie kwam van de Amerikaan Don Pettit, astronaut en chemisch ingenieur. Pettit is gek op koffie en vond het maar niks dat hij die in de ruimte door een rietje zou moeten zuigen. Dus maakte hij in 2008 van plastic folie een koffiemok die van bovenaf gezien een druppelvormige doorsnede heeft. Zo liet hij zien dat vloeistoffen de neiging hebben zich te verzamelen bij de scherpe rand.

In het ruimtestation ISS deelde Pettit zijn supermok ook met André Kuipers, die er thee en koffie uit dronk. 'Een leuk speeltje', zegt Kuipers. 'De vloeistof bleef keurig op zijn plaats.'

De kosmische mok maakt slim gebruik van oppervlaktespanning. Deze inwendige kracht in vloeistoffen zorgt ervoor dat deeltjes bij voorkeur tegen elkaar aan schurken, of tegen andere oppervlakken. Denk aan condensdruppeltjes op het raam of aan het plasje dat ontstaat als je een glas omgooit.

Dekseltje

Onder het motto 'Go where no drink has gone before' moet het nieuwe cocktailglas met al zijn geultjes die oppervlaktespanning maximaal benutten. Met 30 duizend ingezamelde dollars - de teller staat nu nog op 3.430 dollar - willen de uitvinders hun Zero-G Cocktailglas testen aan boord van een speciaal vliegtuig dat paraboolbanen vliegt. Tijdens de duikvlucht wanen de passagiers zich even gewichtloos en simuleren zo zeer kortstondig een verblijf in de ruimte.

'In theorie klinkt het goed', zegt Daniël Bonn, die niet betrokken is bij het cocktailglasproject. Toch maakt de hoogleraar complexe vloeistoffen aan de UvA zich zorgen over de paraboolbanen. 'Dat heb ik zelf ook weleens gedaan voor experimenten. Van zuivere gewichtloosheid was echter geen sprake, ik ging alle kanten op.'

In de echte ruimte is het een stuk beter geregeld met die gewichtloosheid, maar ook daar zou Bonn het zekere voor het onzekere nemen. 'Mijn advies: doe er een dekseltje op.'

Zero-G Cocktailglas. Beeld
Zero-G Cocktailglas.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden