Astronauten Apollo 10 hoorden 'rare ruimtemuziek' aan achterkant van maan

Aan de achterkant van de maan, de zijde die altijd van de aarde is afgewend, is muziek te horen. Naar nu blijkt hoorden Tom Stafford, John Young en Eugene Cernan in mei 1969 aan boord van de Apollo 10-ruimtecapsule muziek. Zo noemden ze het zelf althans.

Pieter Sabel
Een foto die de astronauten aan boord van de Apollo 10 maakten van de achterkant van de maan. Beeld NASA
Een foto die de astronauten aan boord van de Apollo 10 maakten van de achterkant van de maan.Beeld NASA

In het uur waarin de drie op bijna 409 duizend kilometer van de aarde aan de achterkant van de maan zweven, is er geen contact mogelijk met de aarde. Op dat moment horen de drie in hun koptelefoons iets dat ze zelf omschrijven als 'rare, ruimte-achtige muziek': hoge piep- en fluittonen. De drie besluiten het na kort beraad niet te melden aan het NASA-commandocentrum in Houston, waardoor de opnamen en transcripties in een archief belanden en niet werden gepubliceerd. Zoals gebruikelijk destijds werden de transcripties als 'geheim' aangemerkt door de ruimtevaartorganisatie. Deze week zijn ze onderwerp van een vet aangezette documentaire van het Amerikaanse Science Channel: NASA's Unexplained Files.

Daarin lijkt vooral onverklaarbaar dat de opnamen pas een paar jaar geleden in het archief zijn ontdekt. Hoewel het televisieprogramma zelf geen uitsluitsel geeft, kan het goed dat het geluid werd veroorzaakt door storingen in het radioverkeer aan boord.

De ruimte maakt wel vaker geluid overigens. Rond Saturnus werd door de Cassini-ruimtesonde geluid gehoord dat lijkt op de tonen die aan boord van de Apollo 10 te horen waren. Ook op andere plekken in de ruimte werden tonen geregistreerd, in de vorm van elektrische signalen die zijn omgezet naar hoorbare frequenties. De Voyager 1 zond 'ruimtegeluid' terug naar aarde toen een grote hoeveelheid geladen deeltjes van de zon het ruimtevaartuig bereikten. Dat leverde eveneens een hoge pieptoon op.

Geluk voor de documentairemakers is dat er voor elke mogelijke verklaring ook wel een tegenwerping te bedenken valt. Daardoor is er over de herkomst van de 'ruimtemuziek' geen uitsluitsel.

De Apollo 10 werd op 18 mei 1969 gelanceerd en kwam acht dagen later weer terug op aarde. Het was een missie die als generale repetitie diende voor de Apollo 11-vlucht, waarmee Buzz Aldrin en Neil Armstrong voor het eerst voet op de maan zetten. Van muziekopnamen uit de Apollo 11 is overigens niets bekend.

Van links naar rechts: Eugene Cernan, John Young en Tom Stafford voor vertrek met hun Apollo 10-missie. Beeld epa
Van links naar rechts: Eugene Cernan, John Young en Tom Stafford voor vertrek met hun Apollo 10-missie.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden