Artsen willen proefkonijn zijn voor aids-vaccin

Een groep Amerikaanse artsen, verplegers en activisten heeft zich beschikbaar gesteld als menselijke proefkonijnen voor het onderzoek naar een vaccin tegen aids....

Van onze correspondent

WASHINGTON

In het zestien jaar oude onderzoek naar een vaccin tegen aids zijn wel proeven met apen genomen, maar nog niet eerder met mensen. 'Ik ben beslist niet suïcidaal ingesteld. Maar moeten we nog eens zestien jaar discussiëren en wachten voordat we echte tests gaan uitvoeren? Er komen per dag zevenduizend gevallen van aids bij. Alle aids-remmende geneesmiddelen, waarover zoveel te doen is, gaan naar slechts 6 procent van de zieken. Alleen een vaccin biedt uitkomst', aldus Gordon Nary, een arts-vrijwilliger die de organisatie in Chicago leidt.

Nary en een groep activisten hebben donderdag een eerste gesprek met dr Anthony Fauci, hoofd van het instituut voor allergieën en besmettelijke ziekten in Bethesda, Maryland. Fauci, zelf besmet met het virus, is een van de voornaamste aids-onderzoekers in de VS.

In gesprek met Amerikaanse nieuwsshows zei Fauci geen principiële bezwaren te zien, maar hij voegde eraan toe dat de tijd voor proeven met mensen nog niet is aangebroken. 'De moeilijkheid is dat het HIV-virus in staat is zich te nestelen in de genen van een cel. Mogelijk is het virus nooit meer weg te krijgen', aldus Fauci. Proefnemingen met mensen zullen op zijn vroegst pas in 2000 of daarna kunnen plaatsvinden, denkt hij.

'Dit gebaar van de vrijwilligers getuigt van grote moed. En het is belangrijk dat we zo snel mogelijk proeven met mensen nemen, maar de vraag is of de tijd er nu al rijp voor is', aldus dr Arthur Amman van American Foundation for Aids Research in San Francisco. 'De cruciale vraag is of we al zover zijn dat we proeven met mensen kunnen nemen zonder hun leven op het spel te zetten. De proeven met apen hebben nog geen uitsluitsel gegeven', aldus Amman.

Volgens de verpleger Joe Zuniga zijn de vrijwilligers zich bewust van de risico's. 'Maar ze zijn bekwaam genoeg om geïnformeerde risico's te nemen', aldus Zuniga, die vier jaar geleden met veel publiciteit uit het leger werd ontslagen omdat hij homoseksueel is. Bij CNN zei Zuniga gisteren dat vaccins tegen mazelen, bof, pokken en geslachtsziektes als syfilis ook zijn ontwikkeld door middel van proeven op mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden