Artsen: euthanasie bij 'voltooid leven' is onwenselijk

Artsen hebben bezwaar tegen hulp bij zelfdoding in het geval van een 'voltooid leven'. De doodswens van ouderen die niet lichamelijk ziek zijn vinden ze 'invoelbaar', maar ze beschouwen een verruiming van de euthanasiewet als onwenselijk.

Beeld anp

Dit is de uitkomst van een onderzoek van artsenfederatie KNMG onder haar achterban. Aanleiding voor de publicatie is het kabinetsvoorstel om hulp bij zelfdoding ook mogelijk te maken voor ouderen bij wie het lijden geen medische grondslag heeft - het zogenoemde 'voltooid leven'.

Artsen zien hier geen heil in. De huidige euthanasiewet functioneert prima, zeggen ze, maar dreigt te worden uitgehold als ook mensen die niet fysiek lijden eronder vallen. 'Linksom of rechtsom wordt de arts betrokken bij de euthanasie', zegt een woordvoerder van KNMG. 'Dat is een ongemakkelijke situatie voor de arts, omdat er geen medische grondslag is voor de doodswens.' De artsenfederaties zet grote vraagtekens bij het kabinetsplan om geen arts te betrekken bij het toetsen van de doodswens.

Bovendien is het maar een kleine groep mensen die daadwerkelijk kiest voor een 'voltooid leven', vermoedt KNMG. Het merendeel van de mensen zegt de controle over het eigen leven later in eigen hand te willen hebben, maar zetten hun 'doodswens' uiteindelijk niet door. Het zou daarom onverantwoord zijn aparte wetgeving op te stellen voor deze groep. Tot slot peinzen artsen over ongewenste maatschappelijke bijeffecten, zoals stigmatisering van ouderen.

De uitkomst van het onderzoek wijkt niet af van de laatste peiling onder artsen uit 2011 en sluit naadloos aan op het standpunt van KNMG. De artsenfederatie wijst ook op de commissie-Schnabel, die het kabinet ontraadde om de euthanasiewet uit te breiden. Of het voorstel een kans van slagen heeft is maar de vraag, nu in ieder geval één christelijke partij deel gaat uitmaken van de regering.

Levenseindebegeleider

Een 'levenseindebegeleider' heeft een belangrijke rol in de voorstellen van het kabinet en D66 voor regulering van zelfeuthanasie bij een voltooid leven. Consulent Catharina Vasterling (71) vertelt over de toenemende vraag naar hulp bij zelfdoding in haar praktijk. 'Er is zó veel moed nodig om je leven te beëindigen.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden