Archeologen ontdekken restant piramide van obscure koning

In de antieke Egyptische dodenstad Dasjoer, zo'n 40 kilometer onder Caïro, hebben archeologen het onttakelde binnenwerk blootgelegd van een, naar men aanneemt, nog onbekende piramide. Inscripties doen vermoeden dat het gaat om de tombe van Ameni-Kemaw, een obscure koning die zo'n 3.700 jaar geleden kort regeerde in een tussenperiode waarin het rijk in verval was.

De piramide van Ameni-KemawBeeld epa

De kans dat er in de tombe schatten of mummies bewaard zijn gebleven is 'zeer klein', zegt de Groningse egyptoloog Jaap van Dijk desgevraagd. 'De meeste mensen weten het niet, maar er worden in dat gebied met enige regelmaat fundamenten en andere resten teruggevonden van piramiden. De ontdekking van een piramide op zich is dan ook niet wereldschokkend', duidt de expert.

De ruïne die het Egyptische ministerie van antiquiteiten gisteren onthulde, bestaat op het oog uit een toegangstrap en een grafkamer: een binnenwerk, zonder het kenmerkende driehoekige bouwsel eromheen. Ook vond men een steen met daarop tien stroken hiërogliefen. 'Interessant', vindt Van Dijk, want van de periode waarin Ameni-Kemaw regeerde, tussen twee bloeiperioden in, is maar weinig bekend. 'Dit was een duistere periode tussen het Midden- en het Nieuwe Rijk. Onze kennis over die tijd zit vol lacunes.'

Denkbaar is dat het gaat om de herontdekking van een piramide die al in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd uitgegraven door de Amerikaans-Duitse filosoof en mysticus Charles Arthur Musès, denkt Van Dijk. De tombe werd aangetroffen vlakbij de veel oudere Rode Piramide en Knikpiramide, beide bekende toeristische trekpleisters, maar is wel veel jonger.

De eerste echte piramiden verrezen rond 2600 voor Christus in de Egyptische woestijn. Restanten die nog altijd worden teruggevonden zijn vaak overblijfselen van satellietpiramiden, vertelt Van Dijk: eenvoudige grafmonumenten van bijvoorbeeld leden van de koninklijke hofhouding of wat verder af staande familieleden.

De resten zijn in elk geval in 'uitstekende staat', maakte het Egyptische ministerie gisteren bekend. Op details over de eigenaar van de tombe wil men niet vooruitlopen: eerst de ruïne verder uitgraven, aldus woordvoerders van het ministerie in de Egyptische krant Ahram.

Het gevonden blok van albast met hiërogliefen inscripties.Beeld epa

Meer over het oude Egypte

Verborgen tombes bij het graf van Toetanchamon?

En toen bleken er twee verborgen kamers te zijn bij het beroemde graf van kindfarao Toetanchamon. Wat zou daar zijn? Komende week maken de Egyptische autoriteiten meer bekend. De wildste, en controversiële, theorie: het is de langgezochte tombe van Nefertiti.

Egyptologen: vondst 'Nefertiti-tombe' volstrekte onzin

Het is uiterst onwaarschijnlijk dat het graf van Toetanchamon een geheime deur bevat naar de tombe van de illustere Egyptische koningin Nefertiti. Waarschijnlijk zitten er achter de muren van koning Toet gewoon twee onafgemaakte ruimtes.

Graf Toetanchamon geeft geheimen nog niet prijs

Er wordt voorlopig niet geboord in de muren van de Egyptische graftombe. De aanwijzingen dat er verborgen ruimten in zitten, zijn te vaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden