NieuwsChinese druk

Apple en andere westerse techbedrijven buigen voor Chinese druk

Westerse bedrijven die hun lucratieve handel willen beschermen worden steeds bevreesder om China te schofferen. Het ene na het andere bedrijf werd deze week beschuldigd van censuur, in dit geval rondom de demonstraties in Hongkong tegen de Chinese invloed daar.

Demonstranten in Hongkong die zich verzetten tegen de toenemende invloed van China worden opgepakt door de politie. Beeld Foto Anthony Kwan - Getty Images
Demonstranten in Hongkong die zich verzetten tegen de toenemende invloed van China worden opgepakt door de politie.Beeld Foto Anthony Kwan - Getty Images

Plots verdween donderdag de app HKMapLive, een digitale kaart waarop demonstranten in Hongkong de locatie van de politie en ontmoetingsplekken aanwezen, uit de appwinkel van Apple. De app zou gebruikt worden voor vandalisme en geweld tegen agenten, schrijft Apple-baas Tim Cook in een uitgelekte interne mail.

Knieval

Maar Amerikaanse politici doen de actie af als een knieval voor het Chinese regime. Zeker omdat Apple een paar dagen eerder al de vlag van Taiwan had verwijderd uit de lijst met beschikbare emoji op iPhones in Hongkong en het nabijgelegen Macau. Beijing ziet Taiwan als Chinees grondgebied.

Zo was er deze week een opvallende opeenstapeling van incidenten waarbij westerse bedrijven rond de kwestie Hongkong lijken te buigen voor Chinese druk. Ook Google verwijderde een app:The Revolutions of Our Times, een game waarin je speelt als demonstrant in Hongkong. Je mag van Google niet verdienen aan gevoelige gebeurtenissen, is de verklaring.

Revolutie

Het Amerikaanse gamebedrijf Blizzard strafte dinsdag verder een professionele gamer uit Hongkong die in een interview na een gewonnen wedstrijd ‘bevrijd Hongkong, de revolutie van onze tijd’ had geroepen. De speler, Chung Ng Wai, is een jaar lang niet welkom op toernooien en kan fluiten naar zijn tienduizend dollar prijzengeld. Ook werden de presentatoren die hem interviewden ontslagen.

Volgens Blizzard is het tijdens toernooien verboden om ‘een deel van het publiek te schofferen’. Critici wijzen erop dat het Chinese internetbedrijf Tencent een aandeel in Blizzard heeft en dat China een belangrijke afzetmarkt is. Uit protest plakten medewerkers van het bedrijf bij het hoofdkantoor in Californië daarom een plakkaat af met de tekst ‘elke stem telt’. Gameliefhebbers roepen elkaar op tot een boycot.

Basketbal

Ondertussen belandde de Amerikaanse basketbalfederatie NBA in de problemen nadat de manager van de Houston Rockets ‘vecht voor vrijheid, steun Hongkong’ op Twitter had geschreven. Toen onder meer een Chinees tv-station zijn samenwerking met de NBA zei te heroverwegen, nam de basketbalbond maandag afstand van het ‘betreurenswaardige’ (en inmiddels verwijderde) bericht.

Het mocht niet baten: de ene na de andere Chinese partner heeft de samenwerking met de NBA inmiddels opgeschort, terwijl Amerikaanse politici, zowel Republikeinen als Democraten, op hun achterste benen staan. ‘Het is duidelijk dat de NBA meer interesse heeft in geld dan in mensenrechten’, aldus de Republikeinse senator Rick Scott op Twitter.

Great Firewall

China hanteert intern een strenge controle op informatie, wat bijvoorbeeld blijkt uit de Great Firewall, een digitale verdedigingslinie die onwelgevallige buitenlandse websites sinds een aantal jaren beperkt of blokkeert. Die Firewall strekt zich overigens niet uit tot Hongkong.

Maar niet alleen intern wordt de controle steeds strenger, ook buitenlandse bedrijven moeten steeds meer rekening houden met gevoeligheden in China, aldus Maaike Okano-Heijmans, China-expert van het instituut Clingendael. ‘China heeft de laatste jaren rap aan zelfvertrouwen gewonnen. Door de economische groei, de snelle opbouw van militaire macht en de grote investeringen in technologie. Vijf jaar geleden had China zich niet zo hard opgesteld tegen westerse bedrijven.’

Meer over Hongkong en censuur in China

De makers van de Amerikaanse animatieserie South Park hebben spottend hun excuses aangeboden aan China. Dit nadat de recentste aflevering van de serie van het Chinese internet is verdwenen. ‘Ook wij houden meer van geld dan van vrijheid en democratie.’

In Hongkong vonden begin deze maand harde confrontaties plaats tussen betogers en de politie. Voor het eerst sinds het begin van de protesten is een demonstrant gericht onder vuur genomen.

Olaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: Carrie Lam, de vrouw die door China werd uitverkoren als Chief Executive van Hongkong, met wie het niet goed dreigt af te lopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden