Anti-chloor bacterie gedijt goed bij warmte-koudeopslag

Bacteriën die chloorhoudende stoffen in de bodem afbreken, werken tot tien keer sneller als er in het vervuilde gebied aan warmte-koudeopslag wordt gedaan.

Stationsgebied Utrecht, de plaats waar het bodemonderzoek plaatsvond Beeld anp
Stationsgebied Utrecht, de plaats waar het bodemonderzoek plaatsvondBeeld anp

Dat concludeert milieutechnoloog Zhuobiao Ni van de Universiteit van Wageningen in het proefschrift waarop hij dinsdag is gepromoveerd.

De chloorhoudende stoffen zijn in hoge concentraties giftig. Ze komen vooral uit oplosmiddelen die vroeger in chemische wasserijen werden gebruik en vormen zodoende met name in de steden een probleem.

Warmte-koudeopslag is een energiezuinige techniek om huizen te verwarmen of te koelen. Hierbij houdt de isolerende ondergrond water op een constante temperatuur, als ware het een thermosfles. In de zomer wordt het grondwater opgepompt om gebouwen te koelen, in de winter om ze te verwarmen. Na gebruik gaat het water terug de grond in.

De grondwaterstroming die hierbij optreedt, helpt de bacteriën: net als de was in een machine schoner wordt dan in een stilstaand sopje. Door de stroming wordt telkens vervuilde grond aangevoerd.

Ook blijken de bacteriën zich juist in de warme put vast te klampen aan de bodemdeeltjes, ontdekte Ni. Hier is het zo'n 10 graden warmer dan in de omgeving en kunnen de bacteriën zich extra snel vermeerderen.

Ni deed zijn onderzoek in het laboratorium aan de hand van bodemmonsters uit het stationsgebied van Utrecht. In dit deel van de stad wordt al enige tijd geëxperimenteerd met de combinatie van warmte-koudeopslag en bodemsanering. Van een forse versnelling van de werking van de bacteriën is nog geen sprake.

Hydrogeoloog Matthijs Bonte, die enkele jaren geleden aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een vergelijkbaar onderwerp promoveerde, spreekt van een interessant onderzoek, maar heeft ook enkele kanttekeningen. Zodra je water rondpompt, kan de totale verontreiniging weliswaar afnemen, maar verspreidt het zich ook over een groter gebied, legt hij uit. 'En dat is niet altijd wenselijk.'

Bovendien kan het zijn dat nog niet alle chloorhoudende stoffen al uit het oorspronkelijke wasmiddel zijn opgelost. Ook dat proces zal opeens veel sneller plaatsvinden als er stromend water in de buurt is en dan neemt de chemische verontreiniging van het water juist toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden