Amerikanen onthullen nieuw magnetronwapen

Op een luchtmachtbasis in de staat Georgia heeft het Amerikaanse leger woensdag een nieuw wapen gedemonstreerd dat bij rellen kan worden ingezet....

Van onze verslaggever Michael Persson

Wie daarna wegduikt heeft volgens het Amerikaanse ministerie van defensie nergens last van. Ondanks de pijn zou de bestraling te kort duren om schade te veroorzaken.

Het kanon, een Active Denial System, merknaam Silent Guardian, bestaat uit een straalkanon en een vierkanten antenne die bij de demonstratie op een Humvee terreinwagen was gemonteerd. Het apparaat zendt een bundel magnetron-achtige golven uit, die het bovenste laagjes huid van een geraakt slachtoffer opwarmen tot ongeveer 55 graden. De menselijke pijngrens ligt bij 43 graden.

Een journalist van Reuters die bij de test als proefkonijn fungeerde beschreef het schot als een vlaag uit een zeer hete oven.

Door de gekozen hoge frequentie (95 GHz) dringt de straling niet zo diep in de huid door als echte magnetronstraling (2,4 GHz). Bij kortstondige blootstelling is de warmte die door de huid wordt opgenomen niet groot genoeg om brandwonden te veroorzaken.

Volgens militaire rapporten kan het wapen daarom geen schade toebrengen – althans, niet bij ‘mensen die bij bewustzijn zijn en kunnen bewegen’, zo staat in een beschrijving van een test uit 2000.

Wie niet op een ‘schot’ reageert en langer aan de straal wordt blootgesteld loopt wel brandwonden op. Een ander punt van kritiek zou zijn dat contactlenzen de straling als vergrootglazen zouden focussen.

Het wapen heeft een bereik van bijna vijfhonderd meter, stukken verder dan andere (meestal) niet-dodelijke wapens als rubberkogels. Het straalkanon kan volgens het Pentagon in 2010 in gebruik worden genomen. Israëlische soldaten gebruiken in de Palestijnse gebieden bij rellen al een niet-dodelijk wapen dat De Schreeuw wordt genoemd, en door zware bastonen misselijkheid veroorzaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden