WetenschapKlopt dit wel?

‘Amerikanen laten Corona-bier links liggen vanwege het gelijknamige virus’ - Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden.

Corona-bier. Beeld EPA
Corona-bier.Beeld EPA

Van wie komt de claim?

Associeerden Amerikanen Corona-bier tot voor kort toch vooral met zon, zee en vakantie, nu dringt opeens die nare ziekteverwekker zich op. Wereldwijd berichten media dat 38 procent van de Amerikanen het bier opeens links laten liggen. Dit zou zijn gebleken uit een enquête van pr-bureau 5W in New York. In Nederland berichtte onder meer De Telegraaf over deze studie. CNN twittert dat 38 procent van de Amerikanen onder geen enkele voorwaarde Corona-bier wil kopen, vanwege de associatie met het virus. Concurrent CBS brengt het nieuws ook, maar preciseert dat het percentage betrekking heeft op bierdrinkende Amerikanen. In eerste instantie schreef ook CBS de afkeer tegen het bier toe aan covid-19. Maar die passage heeft de nieuwszender later geschrapt.

Klopt het?

We vragen tevergeefs de studie op bij pr-bureau 5W. Op onze mail reageren ze niet en telefonisch contact levert ook niets op. Een receptioniste verbindt ons door naar de marketingafdeling en daar stuiten we op een antwoordapparaat waarop we een verzoek achterlaten dat onbeantwoord blijft. Andere media vangen ook bot, waaronder fact checkers van The Huffington Post en van tijdschrift The Atlantic.

We zijn aangewezen op een persbericht. Het bureau meldt daarin dat het 737 Amerikaanse bierdrinkers heeft gepolst over het volgende onderwerp: hoe denken ze over Corona-bier in het licht van het dodelijke virus dat de wereld rondgaat?

De belangrijkste conclusie is dat 38 procent van de Amerikaanse bierdrinkers nu onder geen beding Corona wil kopen. De suggestie wordt gewekt dat het virus hieraan debet is. Maar is dat wel zo? Misschien laten sommige ondervraagden het Mexicaanse bier in het schap liggen omdat ze het bier simpelweg niet lusten.

Even later lezen we dat van de mensen die normaliter Corona drinken, slechts 4 procent aangeeft dat ze daarmee ‘zouden stoppen’. Een rare formulering. Zijn ze nou wel of niet gestopt met het drinken van dit bier? En welke vraag werd hun precies gesteld? ‘Zonder het rapport met de vragenlijst in te zien, kun je niets zinnigs zeggen over dit onderzoek’, zegt hoogleraar peilingmethodiek Jelke Bethlehem van de Universiteit Leiden. ‘Misschien waren de vragen wel sturend. Verder weten we ook weinig over de steekproef. Was die wel representatief?’

Constellation Brands, het bedrijf dat Coronabier in Amerika verkoopt, meldt in een persbericht dat de verkoop van Corona in de VS 5 procent hoger lag van half januari tot half februari dan in de maand daarvoor.

Bij de Nederlandse slijterijketen Gall & Gall leidt het virus ook niet tot lagere Corona-verkopen, meldt een persvoorlichter. ‘Sinds eind februari zien we juist een stijging van de verkoop.’ Maar cijfers wil zij niet geven.

Conclusie

Het klopt niet dat bierdrinkende Amerikanen nu opeens massaal Corona-bier links laten liggen vanwege Covid-19.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden