Amazon.com bezorgt voorlopig zonder drone

Een tegenvaller voor Amazon: de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft een voorlopige streep gezet door de plannen van de onlinewinkel om binnenkort te beginnen met de bezorging van pakjes per drone. Pakketbezorging is volgens de voorlopige regels niet toegestaan met onbemande luchtvaartuigen.

Bard van de Weijer
Het 'prototype' van de Amazon octocopter. Beeld anp
Het 'prototype' van de Amazon octocopter.Beeld anp

In de voorschriften die de FAA afgelopen weekeinde online heeft gezet, staat onder meer dat een drone altijd met het blote oog zichtbaar moet zijn. Dat oog hoeft niet per se van de piloot te zijn, er mag ook een andere 'visuele waarnemer' zijn. Voor de bezorging van pakketten, zoals Amazon zich dat voorstelt, is dat niet mogelijk, zodat de plannen vooralsnog in de koelkast moeten blijven.

Volgens de FAA moeten dronevliegers in spe eerst een certificaat halen. Verder mogen drones alleen overdag worden gebruikt, mogen ze niet sneller dan 160 kilometer per uur vliegen en is de maximale vlieghoogte 150 meter. Ook voor nieuwsorganisaties zijn de nieuwe voorschriften een tegenvaller, want het is niet toegestaan met een drone over omstanders te scheren voor het maken van foto's of filmbeelden.

De regels, waaraan bijna tien jaar is gewerkt, hebben een voorlopig karakter. Betrokkenen kunnen er komende weken op reageren en voorstellen voor aanpassingen doen. Waarschijnlijk duurt het nog een jaar voor de richtlijnen definitief zijn.

In Duitsland is het pakjesbezorger DHL al wel toegestaan drones in te zetten voor de levering van goederen. DHL experimenteert met een onbemande Paketkopter tussen de haven van Norden en het Waddeneiland Juist.

Algemene regels

Als het om recreatief gebruik gaat, gelden in Nederland de regels voor modelvliegtuigen van minder dan 25 kilogram. Gemeenten hebben in de meeste gevallen zelf regels opgesteld over waar met hobbydrones mag worden gevlogen.

De rijksoverheid komt daarboven met enkele algemene regels. Zo mogen er geen personen of zaken in gevaar worden gebracht, mag er niet worden gevlogen boven menigten, gebouwen, openbare wegen en spoorlijnen. Er mag ook niet worden gevlogen in een plaatselijk luchtverkeersleidingsgebied - het luchtruim voor reguliere vliegtuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden