Alpro komt met nieuwe plantaardige sojakwark zonder kartonsmaak

Naast alternatieven voor yoghurt heeft Alpro nu ook een plantaardige sojakwark ontwikkeld met de hippe naam Go On. Nuttig?

null Beeld
Beeld

Waarom zou je sojakwark eten in plaats van gewone kwark?

Voor sojazuivel is geen dier nodig. Het is ook beter voor het milieu dan gewone zuivel. Koeien stoten namelijk het broeikasgas methaan uit in hun scheten en boeren. Bovendien gebruiken ze veel land en ruimte en zijn ze mede verantwoordelijk voor het mestoverschot. Ten slotte worden ze gevoerd met soja, dat we net zo goed zelf zouden kunnen eten.

Voor soja worden toch hele bossen gekapt?

Klopt, maar dan heb je het over soja voor veevoer. Soja voor menselijke consumptie komt bijvoorbeeld uit Frankrijk, waar ontbossing niet aan de orde is. Overigens krijgen Nederlandse runderen alleen soja gevoederd met het keurmerk van de Round Table on Responsible Soy: daar wordt niet voor ontbost.

Prijs: euro 1,94 voor 400 g
Oordeel: ****
Verkrijgbaar: supermarkt

Is die sojakwark ook gezond?

Volgens de Gezondheidsraad kan een dagelijkse portie zuivel het risico op darmkanker en diabetes verkleinen. Soja bevat grotendeels onverzadigd vet: regelmatig sojaproducten eten kan helpen om het cholesterolpeil te verlagen en waarschijnlijk ook het risico op borst- en prostaatkanker te verkleinen. Er valt dus voor allebei wat te zeggen.

Hoe wordt sojakwark eigenlijk gemaakt?

Sojazuivel wordt net zo gemaakt als gewone yoghurt en kwark. 'Melk' van gemalen sojabonen en water wordt dikker en zuurder door toevoeging van melkzuurbacteriën. Go On is dikker dan sojayoghurts, omdat er minder vocht in zit. Verder zitten er nog wat toevoegingen in: een snuf suiker en zout, verdikkingsmiddelen en citroenzuur.

Is Go On net zo goed als kwark?

Het bevat ongeveer net zoveel calorieën en suiker als halfvolle naturel kwark en ietsje minder eiwit: 6,2 procent tegenover 7,5 procent. Ons lichaam kan de eiwitten in soja net zo goed benutten als die in zuivel. Aan sojazuivel zijn vitamine B12, D en calcium toegevoegd, zodat de voedingswaarde ook verder amper verschilt.

Zit er lactose in Go On?

Nee, evenmin als in andere sojazuivel. Er bestaat overigens ook koemelkkwark zonder lactose.

Maar sojaproducten zijn toch nooit lekker?

Veel sojazuivel heeft inderdaad een kartonachtige smaak, klopt. Nogal wennen dus. Maar dat geldt niet voor Go On. Dat is lichtzuur, romig en niet kartonnig.

Moeten we Go On nu kopen?

Als het milieu je aan het hart gaat en je bent een kwark-liefhebber: probeer het eens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden