Alma's tsarina-aardappels

Het is altijd weer even schrikken, maar ik blijk vaak ongewild enorm trendy te zijn. Ik heb bijvoorbeeld jarenlang geheim gehouden dat wederhelft Ronald en ik stijldansen, tot opeens Dansen met de sterren op tv verscheen. Leidt mijn voortdurende kappersuitstelgedrag (knipcriterium: kan ik nog wat zien?) regelmatig tot een handig topknotje, staat Volkskrant magazine vol met knotklonen. En heb ik doodgemoedereerd al vijftien jaar een moestuin, wil iedereen opeens alles weten over mijn spruitjes.

IllustratieBeeld ThinkStock

Ingrediënten

Voorafje voor 4 personen:
8 kleine, gelijke biologische aardappels, schoongeborsteld
2 tot 3 eetl. notenolie
1 eetl. rode wijn- of balsamico-azijn
8 eetl. biologische zure room of crème fraîche
4 eetl. fijngeknipte bieslook
4 eetl. pitloze, fijngehakte kalamata-olijven
(1 eetl. fijngehakte ansjovisfilets)
blaadjes van 1 zakje waterkers
100 g veldsla, gewassen, zonder worteltjes
Knotjes komen en gaan, maar de echt goede dingen van het leven blijven. Daar is het fantastische boek Met Mest en Vork, van culinair publicist Alma Huisken en haar partner Doortje Stelwagen (uitgeverij Lemniscaat), een voorbeeld van. Is het een (moes)tuinboek? Ja. Is het een kookboek? Ook. En een verhaalboek, prachtig fotoboek, klusboek, natuurboek, beestenboek, smulboek, grinnikboek, dagboek, filosofieboek en lifestyleboek. En dat alleen omdat Alma en Doortje van de gebaande paden af zijn gestapt, carrières aan de wilgen hebben gehangen en hun hart zijn gaan volgen op een stukje Gronings land. 'Dat wil ik ook!', denk je elke pagina. Koken met groenten uit je eigen tuin, en eieren van je eigen kippen. Modder en mest? Maakt niet uit. Want zelfs al heb je thuis maar een nederig balkonnetje, je gaat er anders naar kijken. Je wilt bieslook planten. Graven. Proeven. Koken. En dat is het knapste van dit boek, waaruit dit voorafje komt.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Prik de aardappels rondom in met een satéprikker, wikkel ze losjes in bakpapier en laat ze ongeveer 35 minuten in de oven gaar worden. Haal de aardappels uit de oven en halveer ze. Snijd aan de schilkant van elke aardappelhelft een klein 'kontje' af, zodat de aardappels niet meer wiebelen op het bord. Verdeel ze over warme borden, schep op elke aardappelhelft wat room, vervolgens wat bieslook en tenslotte wat olijven, desgewenst gemengd met ansjovis. Klop een dressing van de notenolie, azijn en zout. Meng met de slasoorten en verdeel de salade over de borden. Je kunt de olijven/ansjovis ook vervangen door (nep)kaviaar of gebakken kleine paddestoeltjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden