Alles uitkoken als de kinderen luizen hebben?

Vorige week was het op veel basisscholen luizendag. Het lijkt wat veel eer voor de kleine parasieten die menig kinderhoofd bevolken. Maar een school, met al die kinderen is nu eenmaal hun favoriete besmettingshaard.

Ianthe Sahadat
Twee luizenmoeders op jacht naar de nare hoofdkruipers. Beeld anp
Twee luizenmoeders op jacht naar de nare hoofdkruipers.Beeld anp

Hoe meer haar-op-haarcontact, hoe meer de beestjes naar de buren kunnen kruipen. Kruipen ja, want springen kunnen ze niet. Spelende kinderen steken de koppen nu eenmaal vaker bijeen dan collega's op een kantoor.

Vorig jaar meldde het RIVM nog een nieuwe trend: de selfieluis. Tienermeisjes die hun hoofden tegen elkaar drukken, bieden de parasiet een uitgelezen verspreidingsmogelijkheid.

Een definitieve oplossing is er niet, want immuun kun je niet worden voor de hoofdluis, hoe vaak ze ook op je hoofd hebben rondgekropen, zegt Janny Dekker, huisarts te Groningen en ook werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen. 'Er is eigenlijk maar één devies: kammen, kammen, kammen met een luizenkam.' Om ze te ontdekken, om ze weg te halen en om te zorgen dat de nieuw uitgekomen babyluisjes ook worden verwijderd.

'Veertien dagen lang. Vanwege de levenscyclus van de luis. De vrouwtjes leggen eieren die ze vastplakken aan de haarschacht. Na een week komen de eitjes uit en dan duurt het ongeveer een week voor de nieuwe luizen eitjes kunnen leggen.' Voor die tijd heb je ze er wel uitgekamd, is de gedachte. Mits de haren niet opnieuw hebben geknuffeld met het hoofd van een beluisde klasgenoot. 'Herbesmetting is de voornaamste reden dat luizen niet weg gaan.'

Luizen houden van een warme hoofdhuid en klemmen zich met hun klauwtjes vast aan je haar. Schoon of vies, kort of lang, het maakt ze niets uit. Lievelingslocaties: achter de oren, onder de pony of in de nek.

Dat het ene kind meer jeuk heeft dan het andere is toeval. Het speeksel van de luis leidt tot een allergische reactie op de hoofdhuid. Daarvoor is niet iedereen even gevoelig.

Naast kammen kun je kiezen voor een lotion. Al biedt deze geen volledige uitroeiingsgarantie, dus dagelijks kammen blijft nodig, zegt Dekker. Gebruik wel luizenlotion met dimeticon (merknaam Prioderm), omdat die minder bijwerkingen heeft en de luizen er niet resistent tegen kunnen worden. 'Dimeticon legt een soort silliconenlaagje over de luis, waardoor die uitdroogt of stikt.'

null Beeld anp
Beeld anp

Voor luizenouders heeft Dekker nog wat geruststellende woorden: als je niet alle neten wegkrijgt geeft dat niet. De eitjes komen vanzelf uit en voordat de week om is, heb je de kleine kruipers met de kam wel te grazen genomen.

Het huis grondig reinigen en het uitkoken van beddengoed en knuffels? Ook niet nodig. Luizen overleven amper buiten het hoofd. Ze hebben bloed nodig. 'Eenmaal van het hoofd af is de overlevingskans nihil', zegt Dekker. 'Binnen een paar uur zijn ze zo uitgedroogd dat ze niks meer kunnen.'

Ook een vraag? gezond@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden