Alleen dieren uit Europa

Er komen ijsberen, wolven, bruine beren, lynxen, zeehonden, wisenten, muskusossen, steenbokken en otters. Dierenrijk Europa, de jongste van Nederland, richt zich op de regio....

Een metselaar is nog druk bezig enkele gaten op te vullen in het zeehondenbassin. En ook elders op het landgoed wordt nog volop gebouwd en getuinierd. Maar de eerste dieren zijn reeds gearriveerd in de jongste dierentuin van Nederland. Veertien magotapen balanceren op de takken van een boom of hangen in de tralies van hun binnenverblijf. Twee bruine beren, Brigitta en Ljalja, zitten in hun binnenhok bij te komen van de reis uit Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Op 1 mei volgend jaar hoopt Dierenrijk Europa zijn deuren te openen voor het publiek. Het ligt op landgoed Gulbergen in Mierlo, tegenover de zestig meter hoge afvalbergen van afvalverwerker Razob, ook wel het 'Dak van Brabant' genoemd en momenteel in gebruik als golfterrein. Dierenrijk Europa, dertien hectare groot, richt zich uitsluitend op Europese dieren.

'Veel mensen kennen de olifant, giraffe en neushoorn. Maar ze hebben eigenlijk geen idee wat er in de eigen regio te zien en te beleven is', zegt directeur Wim Verberkmoes van eigenaar Lib-'ma, die onder meer ook Safari Beekse Bergen en Ecodrome Zwolle bezit. 'Hier in de buurt komen vossen en dassen voor. Maar wie heeft die beesten ooit in het echt gezien?'

Het park begint met zestig verschillende Europese dierensoorten, waaronder ijsberen, wolven, bruine beren, lynxen, zeehonden, wisenten, muskusossen, steenbokken en otters. De magotapen, de eerste bewoners, komen eigenlijk vooral voor in de bergen van Marokko en Noord-Algerije. Daarom worden ze ook wel Berberapen genoemd. Maar de staartloze apen zijn eveneens te vinden op de rots van Gibraltar, op het uiterste puntje van het Iberisch schiereiland.

De bezoeker maakt een wandeling door zeven Europese deelgebieden, van het oerbos en de Alpen tot het Hoge Noorden en de Mediterrane regio. In elk gedeelte vindt hij verschillende kenmerkende dieren. Voor de beesten wordt zoveel mogelijk een natuurlijke omgeving nagebootst. De ijsberen krijgen niet louter een waterbak met een betonnen plateau (als imitatie-ijs) tot hun beschikking, zoals in sommige andere dierentuinen. In Mierlo kunnen ze ook in het zand rollen of langs bomen schuren. 'Oorspronkelijk kwamen ijsberen veel zuidelijker voor, ook in bossen. Pas later zijn ze door omstandigheden naar het noordelijke ijsgebieden verdreven', aldus Verberkmoes.

Door ronde kijkgaten in de dassenburcht kan de bezoeker de belevenissen van de dassen volgen. Ook de otters zijn in hun nachtverblijf te bezichtigen. Vermoedelijk zal slechts een kluwen opeengepakt bont te zien zijn, want Europese otters plegen overdag vooral te slapen. Pas bij schemering worden ze actief.

Alle dieren worden uit andere dierentuinen aangevoerd. Zo komen de magotapen uit Amersfoort, de edelherten uit Hilvarenbeek, de dassen uit Rome. Ook met Denemarken en Zweden bestaan belangrijke aanvoerlijnen. 'We halen geen dieren meer uit het wild', aldus Verberkmoes.

Dierenrijk Europa wil zelf ook meedraaien met fokprogramma's van Europese dierentuinen, die bedoeld zijn om bedreigde diersoorten te beschermen. Zo was vorige eeuw de wisent bijna uitgestorven. Mede door samenwerking tussen verschillende dierentuinen, waarbij mannetjes-en vrouwtjesdieren werden uitgewisseld, staat de Europese bison er momenteel een stuk beter voor. Onlangs is een groep van duizend wisenten zelfs teruggezet in het wild, in Polen.

De nieuwe dierentuin mikt op 120 duizend bezoekers per jaar. De bezoekers worden vooral uit de regio verwacht, waar volgens Lib'ma nog niet zoveel recreatiemogelijkheden zijn. De moeizame toegangsweg tot Dierenrijk Europa, die over een industrieterrein voert, kan een obstakel vormen voor een succesvolle exploitatie. Lib'ma voert onderhandelingen met de provincie en de gemeenten Mierlo en Nuenen over een betere wegenstructuur. Verberkmoes: 'We hopen op een eigen op-en afrit van de snelweg tussen Eindhoven en Helmond.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden