nieuws

Alle ziekenhuiscijfers dalen met 20 procent, genoeg voor versoepelingen

De ziekenhuisopnamen zijn vandaag voor de eerste keer sinds april genoeg gedaald om de versoepelingen te laten doorgaan.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens elke instantie die de cijfers bijhoudt is het aantal nieuwe opnamen in het ziekenhuis, zowel op de ic als op gewone verpleegafdelingen, met meer dan 20 procent gedaald in de afgelopen weken ten opzichte van de piek vorige maand. Daarmee voldoen de cijfers aan de belangrijkste randvoorwaarde van het Outbreak Management Team (OMT) om versoepelingen te laten doorgaan.

Het demissionaire kabinet baseert zijn beslissingen op de gegevens van de Stichting Nice. Het aantal nieuwe opnamen op de intensive care is volgens de stichting met 22 procent gedaald sinds de piek van 21 april. Het aantal opnamen op de verpleegafdeling neemt even snel af.

Ook de cijfers van het actuelere Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn inmiddels met meer dan 20 procent gedaald ten opzichte van de piek. Volgens het LCPS zou het zelfs gaan om een daling van 40 procent sinds de piek, die het centrum registreerde op 7 april. Het aantal opnamen op de verpleegafdeling nam minder snel af, maar is nu ook in deze cijfers met 23 procent gedaald. Het gaat nu om 205 opnamen per dag.

Door deze trend hoeft het demissionaire kabinet de pauzeknop waarschijnlijk niet te gebruiken en kunnen de geplande versoepelingen doorgaan. Maandag wordt het definitieve besluit pas genomen. In theorie kan de situatie de komende dagen nog weer verslechteren, waardoor de daling op maandag alsnog kleiner uitvalt dan de benodigde 20 procent. Maar de deskundigen verwachten dat de ingezette daling zal aanhouden, door vaccinaties. Dit effect was afgelopen week bijvoorbeeld goed zichtbaar bij de zestigers en zeventigers. Het aantal opnamen in deze leeftijdsgroep is door vaccinatie flink gedaald. Het is aannemelijk dat dit effect nog sterker wordt als de vaccinatiegraad stijgt.

Een robuuste dalende trend is volgens het OMT noodzakelijk om verantwoord te versoepelen. Het openen van de sportscholen, recreatiegelegenheden buiten en ruimere openingstijden van de terrassen kan alleen doorgaan als het aantal nieuwe coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft dalen. Anders zou het risico op verdere overbelasting van de zorg te groot worden.

In april werden geregeld meer dan driehonderd patiënten opgenomen op gewone verpleegafdelingen, en soms bijna zestig op de ic. De afgelopen week waren dit er gemiddeld 205 in de kliniek en 32 op de ic. Dit is nog steeds veel maar een dalende lijn is duidelijk ingezet.

Als de trend van de afgelopen dagen doorzet, zit de afname op maandag nog een stukje verder onder de 20 procent. Dat betekent dat bij de versoepelingen komende week wel de adviezen van het OMT gevolgd worden. Medio april liet het demissionaire kabinet maatregelen vervallen, terwijl de cijfers op dat moment nog niet goed genoeg waren volgens het OMT en het RIVM. Toen besloot het demissionaire kabinet op basis van de gemodelleerde cijfers toch de geplande versoepelingen door te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden