Alle hulpmiddelen tegen roken zijn even effectief

Verschillende hulpmiddelen om te stoppen met roken zijn even effectief. Eerdere studies leken aan te tonen dat medicatie je sneller van de sigaret afhelpt dan nicotinepleisters, maar dat beeld wordt nu ontkracht in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Zo'n miljoen Nederlanders doen volgens cijfers van het Trimbos-instituut jaarlijks een poging om te stoppen met roken. Een kwart maakt daarbij gebruik van hulpmiddelen als pleisters, nicotinevervangers of e-sigaretten.

Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin in Madison lieten ruim duizend rokers die een serieuze stoppoging ondernamen een van drie hulpmiddelen gebruiken: nicotinepleisters, een combinatietherapie van pleisters en andere vervangers of het middel varenicline (van de Champix-pillen). Na 26 en 52 weken turfden de onderzoekers hoeveel proefpersonen bij de verschillende hulpmiddelen van de sigaretten af wisten te blijven. Dit bleek niet wezenlijk te verschillen: bij alledrie de methoden was ongeveer 20 procent van de rokers na een jaar gestopt.

Therapie

Geen verrassing voor Arie Dijkstra, gezondheidspsycholoog van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Veel onderzoek wordt gefinancierd door de farmaceutische industrie. In dat geval is varenicline altijd heel effectief. Nu is dat niet het geval.' Volgens Dijkstra laat de studie vooral de geringe meerwaarde zien van hulpmiddelen. 'Zonder hulpmiddel stopt gemiddeld zo'n 10 procent. Op de keper beschouwd zijn de middelen dus alledrie niet effectief.'

Dijkstra wijst erop dat de proefpersonen naast het hulpmiddel begeleid therapeutische gesprekken volgden. Dit is vaak een effectief wapen tegen rookverslaving. De grote invloed van de begeleiding kan de invloed van de hulpmiddelen teniet hebben gedaan, en zo de gelijke effecten verklaren.

Verslavingsdeskundige Esther Croes van het Trimbos-instituut reageert: 'Geen enkel hulpmiddel is per definitie het beste. Wat voor de een niet helpt, kan voor een ander juist goed werken.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden