Airbnb meldt huisjesmelkers in strijd tegen uitwassen

Airbnb gaat op zijn website aangeven of een woning wordt aangeboden door een gewone particulier dan wel door een huisjesmelker. Dat zegt medeoprichter en topman Nathan Blecharczyk in een interview met de Volkskrant.

null Beeld anp
Beeld anp

'Daardoor wordt het voor de gebruikers duidelijk met wie ze te maken hebben', aldus Blecharczyk, die met Airbnb inmiddels 800 duizend gasten per nacht en 1,5 miljoen appartementen op zijn internetsite heeft. 'De meesten willen helemaal niet in pseudo-hotels overnachten, maar een authentieke ervaring meemaken in een appartement van een gelijkgestemde.' Hij verwacht dat de huisjesmelkers uiteindelijk verdwijnen.

Steeds meer speculatieve vastgoedbedrijven halen woningen van de huurmarkt en bieden ze aan via Airbnb, bleek onlangs nog uit onderzoek van de Volkskrant. Door zich voor te doen als sympathieke particulier proberen ze de regels rond veiligheid en hotelvergunningen te ontduiken. Toeristen voelen zich soms flink om de tuin geleid als ze de sleutel moeten ophalen bij een louche tussenpersoon.

Dit gaat in tegen de bedoeling van de deeleconomie, zegt Blecharczyk. Uitwassen zijn ontstaan na de explosie van verhuur via Airbnb. Deze zomer had Airbnb een miljoen gasten per nacht; in 2009 waren dat er nog niet meer dan 21 duizend.

Interview Airbnb

Met 800 duizend gasten per nacht is Airbnb hotelketens als Hilton en Marriot voorbij. Maar met het succes groeit ook de weerstand. 'Jammer', zegt topman NathanBlecharczyk in het hippe hoofdkantoor in San Francisco.

Spelregels

Veel steden hebben rond tijdelijke berhuur inmiddels spelregels ingevoerd. Het blijkt lastig die te handhaven en ze lopen sterk uiteen. In de ene stad (Amsterdam) hoeven tijdelijke verhuurders geen vergunning aan te vragen. In andere steden, zoals San Francisco, moeten Airbnb-verhuurders zich registreren.

Blecharczyk geeft de voorkeur aan aanpassing van zijn product in plaats van meer regels voor tijdelijke particuliere verhuur: 'Zo voorkomen we dat we in elk afzonderlijk land voor politieagent moeten spelen volgens de daar geldende regels.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden