Aids valt niet te ontkennen

Met halve waarheden en een gebrek aan kennis van de laatste onderzoeksresultaten over aids en HIV proberen Kamp en Touber hun afkeer van hedonistisch gedrag kracht bij te zetten....

KAMP en Touber hangen hun verhaal op aan Act Up San Francisco. De legendarische beweging van aids-activisten zou inmiddels ook tot het inzicht zijn gekomen dat aids als ziekte niet bestaat, maar alleen een gevolg is van levensstijl (Forum, 26 juni). Het is alleen zo jammer dat de aids-activisten van Act Up in San Francisco niet opereren onder de naam Act Up San Francisco, maar onder de naam Act Up Golden Gate.

Wat Kamp en Touber de lezers voorstellen als dé Act Up is niet meer dan een miezerig groepje dat gekoppeld is aan de organisatie Alive & Well en het Health Education Aids Liaison (HEAL), dat in San Francisco wordt aangevoerd door Dean en Dennis McKown, twee voormalige leden van Act Up Golden Gate.

De kern van de boodschap die deze organisatie brengt is drieledig: aids is geen ziekte, maar een nieuwe naam voor 29 ziekten en condities die allang bestaan. De testen op HIV zijn volstrekt onbetrouwbaar. En de medicijnen die er tegen in stelling worden gebracht, werken niet. Sterker, ze zijn erger dan de kwaal.

De auteurs geven blijk niet op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in het aids-onderzoek vanaf 1989. Behoudens een opmerking over AZT-houdende cocktails gaan ze niet in op de vele andere middelen die inmiddels op de markt zijn en die het virus in allerlei stadia van zijn ontwikkeling kunnen remmen. In hun optiek is dat ook niet nodig, want- zo schrijven ze - het HIV-virus is nog steeds niet geïsoleerd.

Vreemd toch, dat het eerste boek dat ik in 1991, kort nadat ik seropositief was bevonden over aids kocht Aids, de jacht op het virus, prachtige foto's bevat van het virus dat bij mij HIV, aids en dood zou veroorzaken, ware het niet dat de onderzoekers er in de laatste jaren in zijn geslaagd mij en vele anderen met vele andere en betere remmers dan AZT in het leven te houden.

Hoe kan mijn dokter in het AMC mij elke twee maanden vertellen wat de hoeveelheid HIV-virus in mijn bloed bedraagt, als HIV nog helemaal niet gelokaliseerd is? Zouden de testen op anti-stoffen van HIV al onbetrouwbaar zijn, viral load-testen zijn dat niet.

Ook in Afrika zou geen sprake zijn van een aids-epidemie, nee de mensen daar zouden doodgaan aan ziekten die allang bestaan: tuberculose en malaria. Misschien kunnen Kamp en Touber een statistiek tonen waarin wordt gezegd dat tbc en malaria aidsgerelateerde ziekten zijn, ik kan het niet.

Aandoeningen op basis waarvan de aidsdiagnose wordt gesteld zijn: opportunistische infecties (bijvoorbeeld Candida), Kaposi sarcoom (een zeldzame vorm van huidkanker), lymfomen, HIV encefalopathie (aidsdementie), HIV wasting syndrome, Lymfoide interstitiele pneumonie (een zeldzame vorm van longontsteking) en invasief cervix carcinoom. Ze zijn elke maand te vinden in het blad Aids-bestrijding. Daar zitten geen malaria of tbc bij en als iemand met HIV deze ziekten er nog bij krijgt, dan zal hij of zij dat inderdaad niet overleven.

Kamp en Touber zien anaal geslachtsverkeer als de grote veroorzaker van wat wij tegenwoordig aids plegen te noemen. De sperma-eiwitten die door de endeldarm naar binnen komen, komen direct in de bloedbaan en veroorzaken daar een ineenstorting van het immuunsysteem.

De suggestie die Kamp en Touber hiermee wekken, is dat elke homoseksueel er zacht gezegd een tamelijk liederlijk seksleven op na houdt. Daarbij gaan zij voorbij aan het feit dat als er één groep is geweest waarbij de safe sex boodschap is aangeslagen, het wel bij de homo's is geweest.

Het feit dat de aids-epidemie onder homo's in het Westen beperkt is gebleven, komt niet voort uit het idee van Kamp en Touber dat aids niet bestaat, maar uit het feit dat homo's massaal zijn overgeschakeld op vormen van safe sex.

En dat daarin de laatste tijd de klad lijkt te komen, heeft meer te maken met de cyclische werking die preventieboodschappen nu eenmaal hebben en met de behoefte van mensen aan spanning in hun dagelijks leven, zoals de filosoof Bertrand Russell reeds in de jaren twintig signaleerde (het leven is saai en kleurloos en gaat tegen het instinct in, waardoor ze constant op zoek zijn naar iets opwindends). Bovendien blijf ik met de vraag zitten hoe al die vrouwen in de Derde Wereld aan aids komen en baby's met aids ter wereld brengen, geloven Kamp en Touber nu echt dat Afrikanen zwanger worden via anaal geslachtsverkeer?

De boodschap die Kamp en Touber feitelijk willen uitdragen lijkt een andere te zijn dan dat aids niet bestaat. Hun bezwaren tegen anaal geslachtsverkeer verpakken ze wel in het argument dat het gevaarlijk is, maar feitelijk zijn ze er om ideologische redenen tegen. Als aids niet bestaat, kan het ziekteproces waardoor vele homo's in het Westen zijn geveld alléén maar worden voorkomen door gezond en puriteins te leven. Het is een kruistocht tegen het hedonisme (de leer dat genot het hoogste goed is, dat de mens dient te streven naar de bevrediging van zijn zinnelijke verlangens) in de samenleving.

Daarvan hebben we de afgelopen tijd vele voorbeelden gezien: Leen van Dijke over homo's die niet beter zijn dan dieven, Gerry van der List over de Gay Games en Jurriaan Kamp een tijdje geleden met een pleidooi om het huwelijk weer in oude staat te herstellen.

Het is ieders goed recht tegen hedonisme te zijn. De vraag is echter wel of dat altijd over de boei van de homo's moet worden gegooid en in dit specifieke geval moet gaan over de ruggen van HIV-geïnfecteerden die het al moeilijk genoeg hebben met combinatietherapie en over de lijken van aids-patiënten die helaas aan de gevolgen van hun ziekte zijn overleden omdat combinatietherapie voor hen te laat kwam.

Hedonisme is niet beperkt tot deze categorie mensen, de neiging tot hedonisme is een veel breder maatschappelijk verschijnsel waar de eerder geciteerde Bertrand Russell al een visie op had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden