Afweermelk

Het zijn geen leuke tijden voor babymelk, met het steeds verder uitdijende melaminedrama in China. En dat terwijl er toch zulk goed nieuws is, in elk geval voor Nederlandse zuigelingen....

Voornaam Achternaam en Martijn van Calmthout

De babyvoedingfabrikant adverteerde de laatste weken stevig op televisie voor Nutrilon-opvolgmelk met Immunofortis, trouwens al twee jaar op de markt. ‘Versterkt op natuurlijke wijze het immuunsysteem van je baby’, staat er op een goudgeel schildje op de blikken.

Vanwege China richt Nutricia zich nu even extra op andere zaken dan Nutrilon. Maar de reclamecampagne gaat gewoon door. Dus toch even over Immunofortis.

Daarvan, zegt de reclame nadrukkelijk, is de werking wetenschappelijk aangetoond. Er liggen studies die bewijzen dat het immuunsysteem baat heeft bij de toevoeging. Dat systeem is de eerste jaren van het kinderleven nog niet op volle sterkte. Daarvoor is contact met de vuile buitenwereld nodig. En moedermelk.

Immunofortis is een gepatenteerd mengsel van prebiotische voedingsvezels, oligosachariden, waarvan er ook veel voorkomen in natuurlijke moedermelk. Die vezels hebben een belangrijke functie bij het inregelen van het afweersysteem van een baby. Ze stimuleren bijvoorbeeld een gezonde bacteriepopulatie in de darm.

Nutricia beschikt sinds eind jaren negentig over ruim vijftien studies waaruit gunstige effecten van Immunofortis naar voren komen. Desgevraagd stuurt de firma een pak zelfgemaakte samenvattingen van alle literatuur op. Op punten als luchtweginfecties, eczeem, infecties en dikte en samenstelling van babypoep scoort melk met Immunofortis door de bank genomen gunstig. Gunstiger in elk geval dan flesvoeding zonder de nieuwe toevoeging, het oude Nutrilon.

Vorige maand signaleerde de Consumentenbond wel iets merkwaardigs met zeker één van de belangrijkste van die studies. Die is uitgevoerd bij kinderen jonger dan 6 maanden, niet direct de doelgroep van opvolgmelk (6-10 maanden). Sterker: kinderen van een half jaar en ouder beginnen gewoonlijk ook aan half vast voedsel, in de vorm van fruithapjes en later potjes. Ook daarin zitten voedingsvezels.

Maar niet de goeie, zegt medisch directeur Katrien van Laere van Nutricia, zelf gepromoveerd op prebiotische voedingsvezels. ‘Voor iets grotere baby's zijn met name de korte voedingsvezels die we toevoegen zeker van belang. Maar het effect is al belangrijk vanaf de geboorte, dat is waar.’

En dus zit Immunofortis ook in Nutrilon voor pasgeborenen. Dat Nutricia alleen voor de versterkte opvolgmelk reclame maakt, heeft een simpele reden. Wettelijk mag niet wordt geadverteerd voor producten die concurreren met de borst. Het eerste halfjaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden