Afrikaans woud neemt steeds meer CO2 op

Afrikaans tropisch regenwoud is een belangrijk 'afvoerputje' voor CO2 in de atmosfeer. Dat schrijven onder andere Nederlandse wetenschappers in Nature.

De onderzoekers laten zien dat tropische regenwouden wereldwijd jaarlijks 4,8 miljard ton CO2 absorberen. De Afrikaanse tropische bossen blijken daarvan 1,2 miljard ton op te slaan.

Wereldwijd absorberen tropische regenwouden eenvijfde van de totale CO2 uitstoot, veroorzaakt door het gebruik van fossiele brandstoffen. Ongeveer eenderde van al het tropisch regenwoud groeit in Afrika.

Jan Reitsma van ecologisch adviesinstituut Bureau Waardenburg werkte mee aan het onderzoek. ‘We wisten al dat bijvoorbeeld het Amazonegebied erg belangrijk is voor de opslag van CO2. Maar dit is de eerste keer dat we langdurig keken naar de Afrikaanse bosse'n', zegt hij.

Het onderzoek liep veertig jaar. Reitsma: ‘We labelden de bomen en bepaalden om de zoveel tijd de biomassa door de lengte, diameter en dichtheid van het hout op te nemen. Hieruit leidden we af hoeveel koolstof een boom opnam in die periode.’

In de loop van de jaren groeiden de bomen in de Afrikaanse regenwouden steeds sneller: ze namen dus ook meer koolstof op. In 2007 absorbeerden de bomen gemiddeld 0,63 ton meer koolstof per hectare per jaar dan in 1968. Dezelfde toename is te zien in het Amazonewoud.

De wetenschappers speculeren dat de hogere absorptie te maken heeft met de toegenomen concentratie CO2 in de lucht, deze werkt als ‘mest’.

\N Beeld
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden