Actiegroep wil beslag leggen op ‘Val van Icarus’

BRUSSEL Een Belgische actiegroep dreigt beslag te laten leggen op De val van Icarus, rond 1558 geschilderd door Pieter Bruegel de Oude....

Als de overheid het geld voor de dwangsom niet snel reserveert, wil de actiegroep het schilderij laten veilen. Het is een symbolische daad, zeggen de actievoerders er direct bij. Ze eisen in totaal vijf miljoen euro wegens overlast.

Het actiemiddel is al vaker beproefd in België. Sinds 1994 kunnen schuldeisers beslag laten leggen op overheidseigendommen, als die niet van openbaar nut zijn. Alle overheidsinstellingen, zoals musea, moeten daarom lijsten maken van bezittingen die niet van vitaal belang zijn – iets wat maar sporadisch is gebeurd.

In 1994 werd beslag gelegd op elf Vlaamse meesters. Dat gebeurde door Belgische slachtoffers van onteigeningen door dictator Mobutu in Zaïre (nu Congo). Een aannemer uit Lier eiste ooit liefst honderd kunstwerken uit het Muhka in Gent. Ook schilderijen die politici in bruikleen van de overheid op hun werkkamers hadden hangen, werden geclaimd – tot dusverre zonder succes.

Conservator Joost Vander Auwera van het Museum voor Schone Kunsten in Brussel maakt zich dan ook geen zorgen over De val van Icarus. ‘Wij hebben dat al zo vaak meegemaakt, maar het loopt altijd met een sisser af. Het is een manier om de aandacht te trekken’, zegt hij in dagblad De Standaard.

Het werk van Breughel de Oude is zonder meer onmisbaar voor het museum, aldus de conservator. ‘Dit is het schilderij waar alle toeristen voor komen, dat weet Noordrand ook. De eis is volledig buiten proportie. Ik kan geen prijskaartje noemen, schilderijen als deze worden nooit te koop aangeboden.’

Bart Dirks

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden