Acht jaar cel voor onderbaas illegale onlinemarktplaats

Brian Farrell, de op één na hoogste baas van de illegale online handelplaats Silk Road 2, is vrijdag in de VS veroordeeld tot acht jaar celstraf. Hij is schuldig bevonden aan het distribueren van cocaïne, heroïne en methamfetamine.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het vonnis dat tegen Brian 'DoctorClu' Farrell is uitgesproken, komt overeen met de strafeis van de openbaar aanklager. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten die gepubliceerd zijn door Ars Technica. De 28-jarige Farrell pleitte in april al schuldig tegen de aanklacht. Bij een huiszoeking van Farrells huis in januari 2015 troffen autoriteiten onder andere vuurwapens, UR-geneesmiddelen, uitrusting om drugs mee toe te dienen, 3900 dollar aan zilverstaven en 35 duizend dollar aan contant geld aan. De Amerikaanse staat heeft die laatste twee zaken in beslag genomen.

Silk Road

Silk Road 2 werd na het in 2013 offline halen van de originele Silk Road opgezet. De Amerikaanse Department of Justice schat dat de handelsplaats zo'n 8 miljoen dollar per maand opleverde. De illegale online handelsplaats werd gehost op het anonieme Tor-netwerk. De FBI weigert overigens prijs te geven hoe het DoctorClu en anderen ondanks de anonimiteit van het Tor-netwerk toch hebben weten op te sporen.

Silk Road en Darknet

Hoe ging de 'ebay voor drugs' te werk? En wat moest de FBI uit haar hoge hoed toveren om deze digitale slimerikken achter slot en grendel te krijgen? Een speciale visuele productie over Silk Road.

De Britse journalist Jamie Bartlett trok voor zijn boek The Dark Net naar de verborgen zelfkant van internet: wapens, drugs, porno, neonazi's en anorexiafans. En? 'Niets was zoals ik het verwachtte.' Welkom in de achterbuurt van het internet. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden