Absoluut

Inzenders uit uiteenlopende windstreken vestigen de aandacht op de dringende noodzaak nu eens het oprukken van het woord 'absoluut' een halt toe te roepen....

Menig woord moet het met minder aandacht doen, maar'absoluut' is daarmee niet tevreden en wil meer. Het heeftinmiddels twee succesvolle strategieën ontwikkeld.

Aan de ene kant, en daar wijst onder anderen lezer S.v.d.W.op, wint het naar zijn indruk terrein in gesprekken op radio entelevisie. Waar voorheen instemming werd betuigd met woorden als'jazeker', 'natuurlijk', 'uiteraard', 'welzeker', 'zonder enigetwijfel', 'u slaat de spijker op zijn kop' of 'zo is hetprecies', lijkt het alsof sommige sprekers alleen nog maar'absoluut' kunnen zeggen als iets zit zoals de gesprekspartnerveronderstelt.

Aan de andere kant, en daar hebben we dan vooral te maken metde sportjournalistiek, wordt 'absoluut' te hulp geroepen als eenwoord een versterking nodig heeft waar dat woord voorheen vanzichzelf veelzeggend genoeg was. We kennen de 'absolutewereldtop', waar dat laatste op zichzelf toch al geen twijfeloverlaat. Dit woordgebruik roept de vraag op of we ook relatievewereldtoppen kennen.

Maar het gaat verder. De tv-zender Eurosport besteeddeonlangs aandacht aan stijldansen. Daaraan werd deelgenomen doorde absolute wereldtop, en de besten wonnen. Ze waren de 'absolutewinnaars', aldus de verslaggever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden