Aarde smolt niet volledig bij catastrofale 'maan-botsing'

Bij de catastrofale kosmische botsing die tot de vorming van de maan leidde, is de aarde niet volledig gesmolten. Dat concluderen geochemici van Harvard University op basis van metingen aan isotopenverhoudingen in de aardmantel. De resultaten zijn vandaag gepresenteerd op de Goldschmidt-conferentie in Sacramento, Californië.

Artist's impression van de grote botsing tussen de aarde en een kleinere planeet, die tot de vorming van de maan leidde.Beeld NASA/JPL-Caltech

Volgens de gangbare theorie kwam de pasgeboren aarde ca. 4,5 miljard jaar geleden in botsing met een kleinere protoplaneet (Theia genaamd), ongeveer zo groot als Mars. Uit de brokstukken van die botsing zou later de maan zijn samengeklonterd. De energie van de botsing moet zo kolossaal zijn geweest dat de twee hemellichamen volledig smolten.

Maar Sujoy Mukhopadhyay en zijn collega's van Harvard University denken dat een deel van de aardmantel toch 'vast' is gebleven (vermoedelijk het gedeelte tegenover de plaats waar de botsing plaatsvond). Gesteenten in de diepe aardmantel hebben namelijk een andere isotopenverhouding van sommige elementen dan gesteenten in de buitenste laag van de mantel. Mukhopadhyay's team constateerde onder andere dat de verhouding tussen de isotopen helium-3 en neon-22 in de ondiepe mantel hoger is dan in de diepe mantel; hetzelfde geldt voor de verhouding tussen de isotopen xenon-129 en xenon-130.

Volgens de onderzoekers vertegenwoordigen de afwijkende gesteenten in de diepe aardmantel een 'echo van de oude aarde': ze weerspiegelen de samenstelling van onze planeet vóórdat de maan ontstond.

www.allesoversterrenkunde.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden